Почетна » Професори траже веће плате и мање ученика: Сутра протест за спас образовања

Професори траже веће плате и мање ученика: Сутра протест за спас образовања

од Жиг Инфо
0 коментар

Просветни радници, незадовољни условима рада, одржаће „Протест за спас образовања“ у среду, 30. марта, са почетком у 11 часова, испред Министарства просвете Србије.

„Наставници су обесправљени, катастрофалног материјалног стања, без ауторитета и угледа како код ђака, тако и код родитеља. То је резултат деценијског и систематског урушавања система образовања, а самим тим и наставника као стуба и носиоца тог система“, наводи се у саопштењу Форума средњих стручних школа.

Како даље истичу, понижавање наставног кадра настављено је усвајањем сета Закона из области образовања који су

изузетно проблематични и лоши за цео систем. Наиме, „они деградирају и ниподаштавају образовање, а наставника стављају у положај пуког презентера без икаквих права и угледа“.

Посебни колективни уговор (ПКУ), као један од најјачих аката за просветне раднике, продужен је без икаквих измена и допуна уз благослов четири репрезентативна синдиката.

„Зашто није дато саопштење министра просвете и речено да је ПКУ продужен без икаквих измена и допуна? Сви смо остали неми на овај бруталан начин доношења прописа од суштнске важности за просветне раднике“, поручују просветари.

Просветни радници тренутно имају захтева које преносимо у целости:

1. Поштовање уредбе коју је Влада донела 1:2,89 по којој би основна плата наставника била 102.000 динара. Не желе теткице милостињу, а ни ми не тражимо ништа више од оног што нам припада на основу одлука Владе Србије.

2. Желимо да, као што је свуда нормално, јавне службе имају исти ПКУ и да плате буду приближно исте, сходно платним разредима.

3. Желимо да одељења немају више од 20 ученика, јер само тако се на најбољи начин може одржавати настава у средњим стручним школама

4. Желимо више уметничких школа, јер култура једног народа огледа се кроз културно добро

5. Желимо транспарентност плата. Да се тачно покаже колико је топли оброк, а колики регрес

6. Желимо систематске прегледе на сваке две године.

7. Желимо смењивост директора и да се више колегиница и колега упозна са руковођењем

8. Тражимо да се уредбом Владе наставник заштити

9. Тражимо забрану мобилних телефона у учионицама

10. Да би показао озбиљност и сврху постојања синдикат мора да има канцеларију и техничка средства неопходна за рад.

Према њиховим речима, штедња на наставницима изражена је и видљива у раду сваке Владе. Иако је до сада сваки премијер истицао како је образовање приоритет приоритета и како ће се овој области посветити посебна пажња, на крају се увек испоставило да је образовање „последња рупа на свирали“. Докле то иде најбоље се види по томе што се штеди чак и приликом исплаћивања преконормног рада.

„Наставници су закинути где год је то могуће“, наводе незадовољни просвети радници у саопштењу.

Како наводе, власт никада не покушава да побољша буџет за просвету. Огромна средстав нестају у сивој економији. Више се троши и већи су губици неких споредних ствари попут одржавања возног парка или крађу струје, него што се улаже у побољшање материјалног положаја наставника.

Дуња Марић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар