Почетна Друштво ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ ОДРЖАН ДРУГИ САСТАНАК СРЕДЊОШКОЛАЦА И МИНИСТАРСТВА

ПРОШЛЕ НЕДЕЉЕ ОДРЖАН ДРУГИ САСТАНАК СРЕДЊОШКОЛАЦА И МИНИСТАРСТВА

од Други Пишу
0 коментар

Ово је био други по реду састанак средњошколаца и Министарства везано за пројекат државне матуре.

Након што су нам од Министарства стигли поједини одговори на питања, идеја састанка је била да се они додатно појасне и да утврдимо шта је са питањима за која нам нису стигли одговори. Међутим, нисмо сва питања до краја затворили, али смо отворили ново и јако важно питање. На састанку се испоставило да Министарство разматра промену самог концепта теста, односно питања на тесту. По тренутном плану, на тесту би постојала и питања отвореног (есејска питања) и затвореног карактера (заокруживање), а

Министарство разматра опцију да сва питања буду затвореног карактера. Ова чињеница је посебно проблематична јер се у цајтноту мења и концепт теста, а притом се не знају ни детаљи функционисања испита.

Крајем претходне недеље (пред распуст) је стигао допис Министарства већини средњих школа који се тиче полагања пробе (техничке пробе) матуре. План ових проба се по школама различито тумачио, а од многих ученика се тражило да се у истом дану изјасне у трећем (општеобразовном) предмету. Пробе ће бити одржане 31.5., 1. и 2.6.

Ове пробе се никако не разликују од Пилота матуре које смо до сада имали, са чиме су се сложили и представници Министарства. Неформално удружење ,,И ми се питамо“ апелује на Министартсво да се уведе пробни период државне матуре како би се овако утицајан пројекат прво тестирао пре пуштања у рад у пуном капацитету. Документ са предлогом пробног периода је предат Министарству и са њим се сложила већина факултета.

Можда ти се свиди

Оставите коментар