Почетна » Протест у центру Београда због мизерних плата

Протест у центру Београда због мизерних плата

Васпитачица мора бити здрава

од Други Пишу
0 коментар

Васпитачи из Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања започели су у 12 сати протест на Тргу Николе Пашића, којим још једном желе да скрену пажњу на „мизерне“ плате у овој области.

На Тргу Николе Пашића окупило се више стотина васпитача који су још једном исказали незадовољство постојећим условима рада.

„Данас смо овде да дигнемо глас за све нас, за егзистенцију, за децу, за све људе“, поручили су окупљени.

Окупљени носе транспаренте на којим пише „Нисмо невидљиви“, „Васпитачица мора бити здрава“, „Нисмо вас тако васпитале“.

Протест се организује под слоганом „Уредимо уредбу – није тешко дати реч“, а васпитачи поручују да ће рећи „не“ мизерним платама, самовољи градских управа, гурању проблема под тепих и невидљивом предшколству.

„Решили смо да потегнемо измену питање Уредбе како би наше предсколство било боље. И не само за нас, него за спремацице, весерке, помоћне раднике и друге. Ми смо делатност од јавног значаја, без нас не може да функционише ниједна привреда нити локална самоуправа. Својим оснивачима поручујемо да не могу да очекују да ћемо да ћутимо. Свима нам мора бити добро“, поручила је окупљенима чланица синдиката.

На бини са које се обраћају говорнице постављени су пластични лавори, перформанс који преставља својеврсни пандан наступу Констракте а који има за циљ да укаже на положај васпитача.

Гордана Синдјелиц, професионална спремацица каже да од 6 сати ујутру или чисти снег уколико је зима или одмах прелази на чишћење прашине до краја смене.

„Ми спуштамо и тешке креветиће, њих има и по 80, што је јако тешко за једну жену. Ми смо одлазиле и у ковид центре где смо радили за 23.000 динара. Па то је непристојно. Без нас то не може да функционише, а све нас је мање и мање. Јако смо незадовољне, не видимо се, а велика нам је одговорност“, каже ова спремачица.

Данијела Васиљевић из Чачка упитала је да ли мозда случајно са њима данас и министар Бранко Рузиц.

„Бавим се финансијама у вртићима, 70% администрације има плату од 42 000 динара. Ту смо за родитеље, ту за запослене. Неретко радимо посао за двоје или троје, а рокови морају да се испоштују. Најнижа плата је 22 000 динара, дозволите да и ми из вртића додјемо на посао и не бринемо за своју егзистенцију. Уредите Уредбу и реците и да“, каже Васиљевић.

Окупљени су дошли из Краљева, Сремска Митровице, Крагујевца, Чачка, Горњег Милановца, Власотинца, Панчева и других већих градова широм Србије.

Пре шест дана већ је одржан један протест где је више стотина васпитача тражило формирање Радне групе која ће се бавити њиховим проблемима. Окупљени су поручили да су остављени на милост и немилост локалних самоуправа, а позван је и министар Бранко Ружић да им се придружи.

 

Данило Савић, Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар