Почетна » ПТИЧЈИ ГРИП ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ Не једите мађарску пилетину и јаја!

ПТИЧЈИ ГРИП ПРЕД ВРАТИМА СРБИЈЕ Не једите мађарску пилетину и јаја!

од admin
0 коментар

Опрез! Птичји грип само што није „слетео” у Србију! Ова болест већ хара у Мађарској, Хрватској, Аустрији и другим земљама.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде прогласила је комплетан гранични појас Србије с Мађарском угроженим од птичјег грипа, док су Севернобачки и Западнобачки округ стављени под надзор, а забрањена је трговина живином и јајима, као и одржавање сајмова, изложби и такмичења птица. Реч је о вирусу који се врло ретко преноси на људе, али, без обзира на то, српски ветеринари су „у ванредном стању” и даноноћно прате ситуацији у подручју око мађарске границе, на рекама, барама и језерима, где иначе слећу дивље птице, најчешће лабудови, патке и гуске.

Ненад Петровић, директор Управе за ветерину, каже за „Ало!” да су предузете све мере предострожности, али да не може да прогнозира да ли и када да очекујемо птичји грип у Србији.

– То је такав тип болести да се никада не зна. Преносе га дивље птице, као што су лабудови, патке, гуске и друге, а оне су селице, те могу да слете било где. До заразе домаће живине долази када су фарме слабо заштићене, тако да дивље птице могу да дођу у додир са живином. Велики проблем код те болести је велико уништавање живине и јаја када се болест детектује на одређеном месту – наводи Петровић.

Према његовим речима, стручњаци из сомборског и суботичког ветеринарског института су тренутно на терену.
– Они прате кретање птица. Пописују сва газдинстава на којима се узгаја живина, надзиру забрану промета живине, птица и јаја у угроженом подручју. Такође, скрећу пажњу људима да је обавезно пријављивање сваког повећања оболевања и умирања живине на газдинству – објашњава Петровић.

Министарство: Људи за сада безбедни

У Министарству пољопривреде кажу за „Ало!” да тај вирус нема капацитет да се пренесе на људе ако они случајно, боравећи, на пример, у Мађарској, поједу јаја и месо заражене живине. – Уништава га добра термичка обрада. Теоретски, вирус могу да добију само људи који су интензивно изложени зарази, односно радници на фармама – каже наш извор из те институције.

Радмила Бриза    Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар