Почетна » Све о летовању у Грчкој: Тестираће и на граници

Све о летовању у Грчкој: Тестираће и на граници

од admin
0 коментар

 

“У априлу ће границе бити отворене за грађане Србије, али уз обавезан ПЦР и само преко Бугарске. За сада је тако”, открива Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА), за портал Нова.рс.

“За мај се очекује отварање Грчке, кад ће бити признате све вакцине, а они који се не вакцинишу моћи ће да путују уз негативан ПЦР или антигенски тест. Средином маја требало би да буду отворени и прелази преко Северне Македоније, што нам је јако важно”, каже Сеничић, који је данас имао састанак с Харисом Теохарисом, грчким министром туризма.

Теохарис је раније потврдио да ће грађани Србије ће ове године моћи на летовање у Грчкој уз потврду да су вакцинисани било којом вакцином, уз негативан ПЦР тест или брзи тест, а грчке границе ће за наше туристе бити отворене највероватније пре званичног почетка сезоне 14. маја.

Ипак се очекује да ће и ове године на границама бити насумичног тестирања.

“Кажу да ће се радити брзи тестови на самим граничним прелазима и то ће важити за путнике из свих земаља. Обезбедили су, на неки начин, карантинске смештаје на самим дестинацијама. Они у организованом превозу за које се испостави да су позитивни на корону ту ће бити смештени о трошку Грчке, а они у сопственом превозу моћи ће да бирају да ли ће ту или ће да се врате”, наводи Сеничић и додаје да ће попуњеност туристичких аутобуса бити редукована на 70 одсто.

Ситуација с пандемијом ће се, каже Сеничић, и даље пратити, а услови би, у зависности од тога, могли и да се мењају.

“Може да се погорша ситуација, али не у смислу да затворе за све, него да на пример признају сертификат о вакцинацији и ПЦР, али не и антигенски тест”, појашњава Сеничић. Према његовим речима, иако још није прецизирано, “задовољни су како изгледају наши сертификати о вакцинацији“, тако да очекује да ће их прихватити или какви су сад или у некој мало измењеној варијанти.

“Омогућили су деци до 10 година да уђу без теста, ми смо их молили да се то мало помери, бар на 14 година, како бисмо још мало смањили трошкове родитељима. То ће бити прецизирано споразумом и заправо зависи од медицинског дела кризног штаба Грчке”, каже Сеничић.

Ана Калаба   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар