Почетна » Радници Фијата најавили за среду блокаду Београда: Или ћемо ми да производимо електрични аутомобил или неће нико

Радници Фијата најавили за среду блокаду Београда: Или ћемо ми да производимо електрични аутомобил или неће нико

од Други Пишу
0 коментар

Запослени у Фијату блокирали су данас магистрални пут Крагујевац – Краљево незадовољни исходом преговора са Владом Србије и компанијом Стелантис. Саобраћај је био у блокади два сата, а радници поручују да ће, уколико њихови захтеви не буду испуњени, у среду блокирати Београд.

Истичу, да не одустају од својих захтева и очекују да им се представници Владе обрате сутра до 12 часова. Радници су истакли и нови захтев да се отпремнина по години стажа повеће на 1 200 евра, а када им буде исплаћена део новца (1 посто) уплатиће на рачун организације Буди хуман, за лечење болесне деце и свог колеге који је оболео од тумора.

Током блокаде Иван Анђић, представник радника, подсетио је да је аутомобил 500Л почео да се производи пре 10 година и да је током тог периода компанија приходовала износ од 9 милијарди евра. Држави је припало око 3 милијарде евра.

– Сви ботови који седе у ЕПС-у и другим јавним предузећима и имају плаћене функције, а нас прозивају преко друштвених мрежа, треба да знају да смо ми њима зарађивали плате свих ових година. Две године које нисмо радили, нису наша кривица, већ Фијата и Стелантиса.

Он је истакао и да су радници у Италији подстицани да напусте фабрику до септембра и да ће за ту одлуку добити 20 000 евра, плус отпремнине, а да радницима у Србији држава и Стелантис нуде 2 000 евра.

Председник синдиката Фијат пластик Зоран Миљковић истакао је да је фабрика у Словачкој радни логор и да радници у њој у просеку раде неколико месеци.

– Током целе године отворен је конкурс за рад у Трнави, у фабрици која је потпуно застарела. Ради се по 25 дана месечно у сменама од 10 до 12 сати. Сваких 55 секунди са траке излази нови ауто. Нико тамо неће да ради, а нама премијерка каже да је то будућност за нашу фабрику.

Он је додао и да сваки дан око 500 радника, махом шефова иде на посао, ништа не ради, а примају пуне плате.

– За нас немају за минималац, а за њихове плате имају. Нећемо тако. Или ћемо ми производити нови електрични аутомобил или неће нико, закључио је Миљковић.

Саша Ђорђевић, председник синдиката Фијат је ипак за Данас истакао да помака у преговорима има.

– Коначно су неке категорије угрожених радника дефинисане како треба. Реч је о мајкама чија деца имају мање од 5 година. Ми смо тражили да се то односи на целу годину, да не буде да је нечије дете напунило 5 година пре месец дана и да због тога она буде искључена. Конкретно свака мајка чије је дете рођено у периоду између јануара и децембра 2017. године остаће на послу у Стелантису.

Данашњој блокади у Крагујевцу присуствовали су и представници коалиције Морамо Биљана Стојковић и Александар Јовановић Ћута, који су, истичу дошли да пруже подршку радницима Фијата.

– Радници су остављени на цедилу. Уцењује их страна компанија, иако је држава делимичан власник фирме. Чак и да држава то није важно је да се институције брину о својим грађанима. На делу имамо потпуну небригу и непостојање институција, као и чињеницу да је држава непријатељ, а не сервис грађана. Нажалост, ово што се дешава у Крагујевцу само је једаан од примера шта се дешава са људима који раде у фабрикама у Србији, истакла је Стојковић.

Радници у уторак неће организовати блокаду путева, већ ће сачекати одговоре из Владе. Међутим, уколико њихови захтеви не буду испуњени у среду крећу у Београд. Синдикалне базе у Београду нису желеле да им обезебеде превоз, па ће се радници сами организовати и за Београд кренути својим аутомобилима. Поручују полицији да уколико их заустави пре него што стигну у главни град, блокираће део аутопута на коме се буду нашли.

Да подсетимо, Влада и Стелантис су у заједничком саопштењу истакли да се ова компанија обавезује да ће гарантовати радна места запосленима који оду на привремени рад у иностранство. Такође, радницима ће током рада у Словачкој бити омогућено да се три пута годишње врате у Србију, као и да се периодично састају са породицом.

Бонуси за одлазак у иностранство биће исплаћени у две рате, већи део пре одласка, а мањи по завршетку ангажмана.

Радници Фијата, ипак, инсистирају да се отпремнина са тренутних 200 евра по години стажа повећа на 1.000, као и да им држава обезбеди нови посао у Србији или минималне зараде док не пронађу нова радна места.

На овом скупу присутни су и чланови коалиције Морамо Биљана Стојковић и Александар Јовановић Ћута који су, како кажу, дошли да подрже раднике јер их је „држава оставила на цедилу“.

Стојковић је казала да је ово само један од примера како се поступа са радницима у Србији.

В. Глишић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар