Почетна » Радници Јумка скапавају на +35 без климе, а шефови им поручују да се „скину у гаће“ ако им је врућина

Радници Јумка скапавају на +35 без климе, а шефови им поручују да се „скину у гаће“ ако им је врућина

од Други Пишу
0 коментар

„Ако вам је врућина – скините се у гаће!“, „Је л’ на њивама и код куће имате климу?“, „Климе немају ни ови из Управе, шта ви очекујете?“, само су неки од одговора директора једног од погона Јумка из Врања на апеле радника у да им се обезбеде вентилатори или клима уређаји, јер већ данима раде у загушљивим просторијама у којима је преко 35 степени. Први на списковима за митинге, последњи на списку за достојанствене услове рада и живота.

Редакцији портала Нова.рс јавило се неколико радника врањске компаније Јумко, који већ данима на тропским врућинама раде без климе или макар вентилатора. Постоји и фотографија термометра из фабрике, који показује 35 степени у затвореном и у порасту је.

Како нам каже један од радника конфекције, жене у другим погонима су након неуспелих молби да им шефови и директори обезбеде неку врсту расхладног уређаја, почеле саме да се организују и од свог новца купују вентилаторе.

„Замислите ви, па ми овде сви скоро радимо за минималац, и ми да издвајамо“, каже он.

Неким радницама је од врућине било лоше, а када су шефови од директора погона тражили вентилаторе, добили су нечувену повратну информацију.

„Ако не може да ради јер јој је вруће, нека се скине у гаће“, био је одговор.

Температуре више од 35 степени имају штетан утицај на различите друштвене групе, нарочито на хроничне болеснике, чак и када нису на послу, а у погонима као што је Јумко, могу да створе озбиљне здравствене проблеме, попут топлотне исцрпљености или још горе, топлотног удара.

Покушали смо да ступимо у контакт са представницима компаније Јумко и проверимо ове наводе, али се на број телефона који је доступан на сајту нико није јавио.

Закон о безбедности и здрављу на раду прописује да је послодавац дужан да обезбеди све мере безбедности на радном месту и у околини, односно да процени ризик по здравље запослених и пропише одговарајуће мере, како би се ризик смањио и избегле штетне последице. Ранијих година је Влада Србије објављивала и препоруке послодавцима да реорганизују посао када су температуре изнад 36 степени, тако да радници не раде у периоду од 11 до 16 часова.

Међутим, српски закони не прописују забране рада током високих температура, све је у домену препорука и смерница, али постоји ситуација када може да се прогласи елементарна непогода када су екстремно високе температуре, а то је регулисано Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.

Према последњим званичним информацијама, због врућина није било заседања локалног Штаба за ванредне ситуације, те није познато да ли и када ће бити прописане мере које ће олакшати радницима у Врању.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар