Почетна » Радници Крушика одбили предлог руководства о повећању плата

Радници Крушика одбили предлог руководства о повећању плата

од Други Пишу
0 коментар

Радници ваљевске фабрике Крушик наменска, који су јуче били у једночасовном штрајку упозорења, нису прихватили предлог руководства да им се плата за месец април повећа за пет, односно две хиљаде динара, а не за 10 хиљада колико су радници захтевали, као и да им плате у наредним месецима буде резултат договора у складу са оствареним планом производње у датом кварталу.

Које ће даље потезе радници предузимати у циљу остварењу својих захтева још увек није одлучено али је раније било најава да ће ступити у целодневни штрајк, пише Н1.

На састанку штрајкачког одбора и Извршног одбора ваљевске фабрике „Крушик“ одржаном у среду, 29. априла, поводом једночасовног штрајка упозорења одржаном и захтева радника да им се зараде у нето износу повећају за 10. 000 динара, предложено је да се зараде запослених у Радној јединици 1 повећају, у априлу, за радне групе од 8. до 11. за 5 000 динара, а за радне групе од 12. до 13. за 2 000 динара, стоји у записнику са овог скупа.

Постигнута је сагласност обе стране у преговорима да је основни циљ да се сачува стабилност фабрике.

На основу тренутних могућности и остварене реализације у првом кварталу која је, како пише у записнику, испод планиране, руководство предлаже повећања зараде запослених за најугроженије, за оне који имају најниже групе сложености и то да се априлска зарада за радне групе од 8. до 11. повећа за 5 ооо динара и радној групи од 12. до 13. за по 2 ооо динара.

У записнику са овог састанка стоји да у „ у наредном периоду треба повећати задовољство запослених кроз подизање зараде кроз повећање вредности бода, износа топлог оброка и једнократне накнаде у комбинацији која је предмет договора. Раст зарада је неопходно ускладјивати са оствареном реализацијом у предходном кварталу.

Како Н1 сазнаје из својих извора, синдикати који су парафирали Одлуко о приступању штрајку упозорења нису задовољни закључцима са овог састанка, на који нису ни позвани, јер су договорима обухваћени само радници РЈ 1 ( 595 запослених) док су у штрајку учествовали незадовољни радници и из других радних јединица.

Фото: Н1

Мондо/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар