Почетна » Расправа на Високом савету тужилаштва: Ко тужиоце „вуче за рукав“ и зашто неће у одељење за вискотехнолошки криминал?

Расправа на Високом савету тужилаштва: Ко тужиоце „вуче за рукав“ и зашто неће у одељење за вискотехнолошки криминал?

Расправа је покренута на захтев Миловановића

од Други Пишу
0 коментар

Девету редовну седницу Високог савета тужиаштва обележила је расправа председника већа Бранка Стаменковића и члана Предрага Миловановића о тесту који су кандидати за Више тужилаштво у Београду морали да полажу.

Расправа је покренута на захтев Миловановића који је сматрао да је увођењем теста о познавању информатичких технологија повређен закон који такав тест експлицитно не предвиђа.

Миловановић је нагласио да закон каже да ће познавање ове материје бити предност за кандидата, али да се нигде не наводи да ће та знања бити мерена тестом. То “попуњавање правне празнине”, додао је Миловановић, нема утемељење ни у једној законској одредби, те отвара могућност да кандидати оспоре избор пред Уставним судом.

Миловановићу је одговорио Бранко Стаменковић, који осим што је председник ВСТ-а, истовремено је и шеф у Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Он је истакао да је зачуђен покретањем овог питања, и тиме што мора да образлаже постојање теста које треба да утврди нечије познавање материје.

– Потребно је некако утврдити ниво посебних знања које предвиђа закон. Резултати теста неће утицати на рангирање кандидата за избор у Више тужилаштво у Београду, већ служе само као оријентир приликом одабира који тужиоци ће бити прослеђени у Посебно тужилаштво за ВТК. Наша намера је најбоља могућа, казао је Стаменковић напомињући да је већина кандидата “на његову велику жалост” постигла јако лоше резултате на тесту.

Стаменковић је подсетио да је Посебно тужилаштво за ВКТ само у прошлој години имало шест хиљада нових предмета, те да тај обим посла ради пет тужилаца и шест сарадника.

– Тринаест година уназад ми вучемо људе за рукав да дођу у високотехнолошки криминал, али нису хтели јер знају колико их посла чека. А тест је служио само како бисмо уочили посвећене кандидате, навео је Стаменковић.

Реплицирао му је Миловановић констатацијом да је “пут до пакла поплочан најбољим намерама”.

– Чак и када се људи пријављују за посао у фирми, па од ХР-а добију информације о томе како ће изгледати разговор и које ће све области покрити евентуални тест. Ми смо правници и све мора да буде дефинисано, а за овај тест не постоји правни основ, нагласио је Миловановић.

Стаменковић је истакао да такав став “у најмању руку није фер” у ситуацији у којој први пут треба да буду изабрани тужиоци који ће поступати у Посебном одељењу за високотехнолошки криминал.

Заменик председника ВСТ-а, Мирослав Ђорђевић је подржао Стаменковића, истичући да је њему логично и неопходно да се због природе материје тражи провера знања, те да је он при ставу да је правни основ недвосмислен.

На ово је Миловановић одговорио да је Стаменковић организовањем теста постао законодавац.

Ако су циљ теста биле смернице за распоређивање у тужилаштво за ВТК, додао је Миловановић, онда је такав тест могао да буде спроведен након избора тужилаца Вишег тужилаштва у Београду.

Поред изборних чланова, на седници су присуствовале и врховна јавна тужитељка Загорка Доловац, али и министарка правде Маја Поповић. Њих две, међутим, нису узимале реч.

 

Вук Јеремић, Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар