Почетна Друштво „Рат против узурпатора плажа“: На Јадрану рано ујутру заплењују пешкире

„Рат против узурпатора плажа“: На Јадрану рано ујутру заплењују пешкире

од Други Пишу
0 коментар

Како спречити приватизацију места за сунчање на плажи? У Далмацији спроводе јутарње заплене пешкира.

Не покушавају далматинске плаже да приватизују само велики играчи. Своја два квадрата сунчалишта или хлада многи традиционално чувају пешкирима “заборављеним” преко ноћи. Како би доскочили таквим узурпаторима јавног добра, у месту Градац већ неко време организирају ранојутарње рације.

Пешкири, душеци, сунђери, ћебад…

“Кренемо око пет сати ујутро и до шест шта нађемо, нађемо”, каже комунални редар Марко Грујчић. Људи, каже, често негодују: “Шта ћете, то је такав посао. Сви они кажу да нису и да су случајно заборавили”.

Таквима су на крај током летњих месеци у овој општини одлучили да стану 2017. године.

“Сваких, хајмо рећи, отприлике седам дана. Може некад бити 10 некад пет, међутим континуирано то скупљамо јер не може нико резервисати плажу преко ноћи”, рекао је Матко Бурић (СДП), начелник Општине Градац.

Слажу се с тим и гости у Градцу.

“Ма није поштено мајке ми моје. Мислим, нека купе, ја бих први купио свима да могу, верујте ми. Није у реду, нема шансе”, каже Сејо из Сарајева.

А све што се на плажи пронађе – овде се чува седам до десет дана. “И онда после тога пластику бацамо у рециклажу, а ћебад и пешкире дајемо у азил за животиње”, говори комунални редар.

“Наравно ако неко хоће да дође по свој артикл или пешкир, може да га подигне, наравно. Онда плаћа новчану казну од 500 куна, сада претворено у евре, али јако је мало таквих”, рекао је начелник Бурић.

Домаћи сматрају да има и већих проблема од пешкира на плажи.

“Све оно што се дешава у месту је огледало самога места. Не можемо да едукујемо туристе ако ми сами нисмо едуковани како се туризмом бави”, говори Рикардо.

А има и оних који сматрају да би Општина требало да осигура више хлада на плажама.

“И онда би мислим с тим било све решено. Мислим да би се проблематика мало опустила и да не би у сваком случају из тог разлога за борбом за више хлада било тих проблема с пешкирима”, рекао је Дороу из Немачке.

А проблема не би било ни да се сви држе правила истакнутих на огласним таблама тик уз плаже.

Foto N1

Н1 Загреб

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар