Почетна » Ни Хрватска за сада не отвара границу за улазак из Србије

Ни Хрватска за сада не отвара границу за улазак из Србије

од admin
0 коментар

 

„Успели смо у првом полувремену да победимо и епидемију. Направили смо план по којем бисмо изменили одлуку о привременој забрани преласка границе за држављане низа земаља, за туризам. То би се односило на Словенију, Мађарску, Аустрију, Чешку, Словачку, Естонију, Летонију, Литванију, Пољску и Немачку”, рекао је Пленковић.

Он је навео да су по епидемиолошким сликама то земље у којима постоји или сличан резултат или су трендови такви да се може донети таква одлука, уз епидемиолошке препоруке и посебну апликацију, која је већ направљена за долазак држављана из ових земаља за туристичку сезону, пренео је Индекс.хр.

Додао је да је сигуран да ће се, како ситуација буде одмицала, листа земаља проширивати.

Министар унутрашњих послова Давор Божиновић је објаснио да држављани из десет земаља с пописа више неће морати наводити разлоге уласка у Хрватску, него ће у земљу улазити као и пре пандемије коронавируса.

Рекао је да ће за њих и даље да важи епидемиолошка контрола и обавеза придржавања општих и посебних препорука Хрватског завода за јавно здравство.

„Приликом уласка држављана тих држава у Хрватску евидентираће се њихов улазак уз прикупљање података као што су место одредишта, број мобилног телефона, е-маил адреса, ради евентуалне потребе контактирања из епидемиолошких разлога”, рекао је Божиновић.

Како би се смањило чекање на границама, он је пропоручио страним грађанима да унапред доставе своје податке преко страница ентерцроатиа.муп.хр која ће бити доступна од данас.

Божиновић је додао да страница има образац на хрватском и на енглеском језику, да ће за неколико дана бити доступна на низу језика и да ће за неколико дана и да ће ту бити наведена епидемиолошка упутства.

„Путници који не доставе унапред податке моћи ће све то да обаве на граничним пелазима, али ће за то бити потребно дуже време, вероватно у посебној траци“, навео је Божиновић.

ФоНет/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар