Почетна Друштво Влада Србије: Регулисан излазак старијих у набавку, забрањен боравак у парковима, у затвореним просторима највише пет грађана

Влада Србије: Регулисан излазак старијих у набавку, забрањен боравак у парковима, у затвореним просторима највише пет грађана

од admin
0 коментар

 

Како се наводи у саопштењу Владе, обуставља се градски превоз на територији Републике Србије. Ова одлука ступа на снагу вечерас, од 20 часова и не односи се на такси превоз, путничка возила (сопствени превоз) и превоз за запослене.

За све грађане који време трајања ванредног стања морају да раде или не могу да раде од куће, биће организован превоз о чему ће бити накнадно обавештени.

Изузетак од забране градског превоза могућ је искључиво на основу посебне дозволе.

 

Измене времена забране кретања за недељу

 

Забрана кретања од 20 часова до 5 часова ујутру свакога дана, измењена је за дан недељу, тако да грађани старији од 65 година могу напуштати своје домове од 3 до 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница у самопослугама или лекова у апотекама. Списак продавница и апотека који ће радити недељом у том периоду јавно је доступан на сајту www.цовид-19.рс као и на сајту Владе Републике Србије.

За сва лица млађа од 65 године период забране кретања мења се за суботу, када ће кретање бити забрањено од 20 часова до 3 часа ујутру.

 

Затварање локала у тржним центрима

Такође, забрањује се рад свих објеката и локала унутар тржних центара изузев самопослуга, продавница хране и апотека, саопштено је након седнице Владе.

Забрањује се боравак у свим парковима и јавним површинама намењеним за рекреацију и спорт, вечерас од 20 часова.

Забрана јавног окупљања у затвореном простору пооштрена је тако да у затвореном простору не може боравити више од пет особа.

 

Храна и пиће само “за понети”

Што се тиче угоститељских објеката, донета је одлука о посебним мерама пружања услуга у области трговине на мало, која обухвата продају хране и пића. То не подразмева затварање угоститељских објеката, већ се угоститељима забрањује да своју делатност врше тако што би корисници услуга купљену храну и пиће конзумирали у самом објекту или у башти угоститељског објекта.

То значи да грађанин може да купи храну и пиће „за понети“, а не може да купљену грану и пиће конзумира за столом или шанком у самом угоститељском објекту или у башти угоститељског објекта.

Уколико угоститељ жели да врши своју делатност за време трајања ванредног стања, неопходно је да успостави доставну службу која би испоручивала храну и пиће за понети или да организује шалтер преко кога би се продавала храна и пиће без уласка у сам угоститељски објекат. При томе радници у угоститељком објекту морају да буду опремљени одговарајућом хигијенско-техничком опремом за спречавање ширења заразне болести.

Суштина Одлуке је да се забрани улазак грађана у угоститељске објекте и баште угоститељских објеката, а све у циљу њихове заштите од вируса ЦОВИД-19.

Стога се ова одлука не односи само на ресторане и кафиће, већ и друге предузетнике (кладионице, аутоперионице, играонице…) који су омогућавали корисницима својих услуга да за столом или шанком конзумирају храну и пиће коју било купују или добијају бесплатно.

“Све усвојене мере у претходном периоду, имају за циљ искључиво очување вашег живота и здравља, али Влада у овој борби не може победити сама већ нам је неопходна сарадња са свим грађанима и њихова највећа могућа дисциплина”, стоји у саопштењу.

“Још једном апелујемо на све грађане, да се најстроже придржавају свих мера које је влада донела како бисмо из ове битке, сви заједно, изашли као победници”, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Извор: Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар