Почетна » Рехабилитација Милана Недића у Стразбуру

Рехабилитација Милана Недића у Стразбуру

од admin
0 коментар

– Александар Недић, генерални секретар Српског либералног савета, најавио је да ће преко свог правног заступника започети поступак пред Европским судом за људска права у Стразбуру пошто су правосудни органи у Србији одбили да поступају по његовом захтеву за рехабилитацијом председника српске владе у време окупације Милана Недића.

Према речима Александра Недића, праунука Милана Недића, на овај потез су се одлучили пошто је Виши суд у Београду прошле године одбацио њихов захтев карактеришући га као неуредан.
– Виши суд је одбацио иницијативу, јер ми нисмо могли да доставимо сву документацију која се налази у Архиву Југославије. Пошто је реч о више хиљада докумената, породица није имала средстава да плати њихово фотокопирање – рекао је Недић.
Како је навео, његов адвокат Зоран Живановић ће формалну процедуру започињања поступка у Европском суду за људска права у Стразбуру обавити након окончања ускршњих празника.
Код процеса рехабилитације Милана Недића је било спорно то што он никада није био осуђен, па самим тим не постоји основа да буде рехабилитован.
– Милан Недић је 1946. године уредбом тадашње власти био проглашен за државног непријатеља – објаснио је Александар Недић разлог због којег је покренут поступак рехабилитације.
Милан Недић је био председник српске владе за време нацистичке окупације Србије. По завршетку рата његова влада је распуштена, а он ухапшен. По званичној верзији догађаја, Милан Недић је 1946. године починио самоубиство, тако што је искористио непажњу затворских чувара и искочио кроз прозор затвора у Београду.

В.Ј.     Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар