Почетна » РЕКТОР ДОБИО ПОВЕЉУ, АСИСТЕНТКИЊА ВРАТИЛА СВОЈУ „Професор Антић је награђен јер је тобоже промовисао факултет у иностранству, а заправо реч је о ТРАМПИ“

РЕКТОР ДОБИО ПОВЕЉУ, АСИСТЕНТКИЊА ВРАТИЛА СВОЈУ „Професор Антић је награђен јер је тобоже промовисао факултет у иностранству, а заправо реч је о ТРАМПИ“

од admin
0 коментар

Асистент на Факултету уметности у Нишу, на одсеку за клавир Марија Динов Васић, вратила је Повељу за изузетан допринос развоју факултета, коју је добила још 2003. године као први дипломац. Разлог овог несвакидашњег потеза десио се након што је на обележавању Дана факултета исту Повељу добио и ректор Универзитета у Нишу Драган Антић.

Према Маријиним речима, наводни разлог због којих је ректор награђен је продужетак мандата декану Факултета уметности Сузани Костић, која је са препоруком Агенције за борбу против корупције да буде смењена, ипак добила још три године мандата, о чему је „Блиц“ већ писао.

Marija Dinov Vasić

Некада најбољи студент и први дипломац факултета Марија Динов Васић у разговору за „Блиц“ каже да је реаговала у афекту, али да сматра да више не би требало ћутати о дешавањима на факултету, јер Повеља која је некада била симбол етике и части сада је нешто друго.

– Одлучила сам се у афекту када сам сазнала да ће ректор присуствовати овогодишњој прослави Дана факулета, док је у току инспекцијски надзор који је поново спроведен због препоруке да декан Сузана Костић буде сменејна и да се изабере нови декан. Када сам чула ће ректор у име свих нас запослених добити Повељу за допринос у развоју факултета и за индивидуалне напоре, морала сам да одреагујем. У образложењу је наведено да је ректор добио повељу јер је промовисао факултет у иностранству. Па извините, јел то његов посао? Потпуно скадалозно – прича Динов Васић.

Према речима асистенткиње све што се десило личи јој на трампу. Каже да је свесна последица које је чекају након што се врати са боловања и да јој уговор о раду неће бити продужен упркос референцама и наградама које је добила током своје каријере.

– Многим колегама је онемогућено да се уопште чују у јавности, мени је забрањен приступ седницама, фејсбук страници факултета, не могу коресподенцију да водим са надлежним институцајима. Ово је био једини начин да се чује и види неко друго мишљење. Пришла сам ректору да му честитам на Повељи и уручим му и своју, он ми је одговорио да није прикладно да то чиним на тај начин и да се јавим служби Универзитета – објашњава Динов Васић.

Suzana Kostić, dekan Fakulteta umetnosti u Nišu

Она жели да скрене пажњу на то да се на месту декана налази неко ко не испуњава услове, управо због наводне пресуде о мобингу и препоруке Агенције о разрешењу.

-Колега који испуњава све услове за место декана је онемогућено да се кандидује, док неко са правоснажном пресудом за мобинг обавља ту дужност. Тај колега од пролећа покушава да закаже састанак код рекотра, али узалуд, ниједном га није примио. Нема ту са моје стране личне нетрпељивости, напротив увек сам била у коректним односима са деканом Сузаном Костић, али неке ствари ипак постају недопустиве – поручује Марија Динов Васић.

Rektor Dragan Antić

Како би и од ректора Драгана Антића добили коментар о гесту асистенткиње која је вратила Повељу нако што је он добио исту, упутили смо мејлом и званично питања, али са Уневирзитета одговор још није стигап.

Декан Костић запослила сина председника савета факултета

Да подсетимо, смену декана Сузане Костић Агенција је тражила јер је на Факултету уметности запослила сина бившег председника Савета Драгана Жунића. Одбор за статурна питања нишког Универзитета оценио је да она не може остати на том месту, јер је Етички комитет утврдио да је прекршила Кодекс професионалне етике.

– Нова примена закона важиће за нове изборе декана, јер је поступак за избор, у мом случају, спроведен у складу са законом и уз поштовање свих прописа још у марту – објаснила је тада Костићева за “Блиц”.

Ивана Анђелковић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one + one =