Почетна » РЕМ да реагује на неетичко извештавање и секундарну виктимизацију

РЕМ да реагује на неетичко извештавање и секундарну виктимизацију

од admin
0 коментар

 Наративи које је користио Душан Савић су недопустиви јер могу да доприносу друштвеној осуди и секундарној виктимизацији жртава сексуалног насиља и тиме обесхрабрују оне који су преживели сексуално насиље да то и пријаве. Није први пут да телевизија са националном фреквенцијом учествује у секундарној виктимизацији оних који су пријавили сексуално насиље, ширењу говора мржње и мизогиније. Највидљивији пример представља извештавање медија након што је глумица и редитељка Данијела Штајнфелд у Вишем јавном тужилаштву изјавила да ју је силовао њен тадашњи колега Бранислав Лечић. ТВ Хаппy, Српски телеграф и Ало, извештавали су на веома сензационалистички начин, пребацујући кривицу на ону која је пријавила силовање и ширили теорије завере и тиме доприносили секундарној виктимизацији особе која је поднела оптужбу за силовање.

Напомињемо да је оваквом врстом извештавања емитер прекршио више одредби из правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, а пре свега одредбу из члана 26 у коме се експлицитно каже да је приликом информисања о насиљу или трагичном догађају пружалац медијске услуге дужан да то чини на начин којим се неће повредити достојанство личности жртве насиља или трагичног догађаја или њој блиског лица, а нарочито на начин којим се она неће изложити поновној патњи. С обзиром на то да живимо у патријахалном и традиционалном друштву, друштву које ћути на мизогино понашање, проговорити о сексуалном насиљу захтева изузетну храброст. 

Самим тим, медији који извештавају о сексуалном насиљу требало би да буду упознати са природом трауме и да извештавају без сексизма, предрасуда и сензационализма. Такође, требало би да извештавају објективно и да пруже простор у коме ће се жртве сексуалног насиља осетити безбедно да говоре о свом искуству. Нетачно извештавање и неосетљивост према жртвама може допринети њиховој ретрауматизацији, а пружајући сигуран простор једној жртви, охабриће и друге да проговоре о својим траумама.

Начин на који медији извештавају о сексуалном насиљу утиче на обликовање уверења јавности о овој теми и може резултирати значајним последицама по појединце и друштво у целини. Зато је важно да медији запамте да имају и етичку одговорности када извештавају о сексуалном насиљу и да би требало да пруже безбедан простор да се о оваквим темама говори без предрасуда и осуда, чиме би се допринело подизању свести и решавању друштвеног проблема. Позивамо РЕМ да предузмне све мере дефинисане законом и подзакоским актима које су им на располагању у овом случају.
Ово саопштење заједнички потписују:

Институт за медије и различитост – Западни Балкан

Аутономни женски центар (АЖЦ)

БеФем

ИРИДА

Импулс Тутин

Јована Глигоријевић, новинарка

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Удружење Феномена

Женска солидарност

Иницијатива Верујем ТИ

Можда ти се свиди

Оставите коментар