Почетна » Решена судбина храста у Савинцу?

Решена судбина храста у Савинцу?

од admin
0 коментар

Судбина знаменитог стабла на Коридору 11 изгледа решена. Шумица у Савинцу или на одморишту

МИНИСТАРСТВО грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре представило је ново решење за судбину храста на Коридору 11, предвиђајући за стабло старо 600 година – посебан спомен-парк.

– Још 2013. Републички завод за заштиту природе вештачењем храста је утврдио да је он на измаку своје животне доби, да вероватно трули изнутра и да заштићени статус није довољан да се очува – наводи се у саопштењу Министарства. – Сечом би нестао јединствени примерак стабла храста, а жеља је да се запис и легенда о храсту наставе. Министарство је при крају плана израде малог спомен-парка на новој локацији, било у атару Савинца или на првом одморишту Коридора, које је планирано на пет километара од храста. Водећи рачуна о симболичном значају стабла, у оквиру спомен-шумице уградиће се са одговарајућим натписом конзервирани део стабла који би служио као симбол и спомен на храст.

Са председником МЗ Савинац, Милишом Николићем, ових дана представници Министарства, Шумарског факултета, Саобраћајног института ЦИП свакодневно се састају.

– Из Министарства нуде помоћ око уређења МЗ. Нисам прихватио. Свесни смо да је храст подложан сушењу, али ако пристанемо, изиграли бисмо овдашњи народ, који је обавезно требало да о судбини записа буде питан пре израде пројекта ауто-пут

М. БОШЊАК     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар