Почетна » Родитељи бесни због цене школског излета: Безобразне 4.000 за дан на Авали

Родитељи бесни због цене школског излета: Безобразне 4.000 за дан на Авали

од Други Пишу
0 коментар

Због пандемије коронавируса, која је зауставила све врсте путовања, ученици основних и средњих школа, чекали су две године да на дан или два изађу из клупа и са другарима из разреда и учитељицом или наставницима, оду негде на излет или на екскурзију. Са вирусом који је у “одласку”, коначно су дочекали и дане путовања, школама су стигле понуде агенција, а родитеље је од цена заболела глава. Тако је понуда једне београдске агенције за први разред основне школе, за једнодневни излет на Авалу, чак 4.030 динара, а да никоме није јасно шта толико кошта?

Цене излета за прваке у свим школама, увек су биле најјефтиније, али изгледа не и када је у питању – Авала. Иако је ово излетиште на “ободу” Београда и до дестинације се иначе може стићи и градским превозом, транспорт ученика је очигледно много скупљи, када иду преко агенције.

“Ово је сулудо, имам двоје деце у тој школи, ако би и друго дете ишло на излет по истој цени то је 8.000 за обоје. Деци увек морате обезбедити воду, грицкалице, слаткише, иако тамо имају ручак и то су додатни трошкови. Једно дете не може да поједе много, посебно јер су у питању прваци, а Авала је малтене у Београду и није нам јасно шта кошта толико. Деца се враћају истог дана, имају обилазак, шетњу и ручак за 4.030 динара. Покушали смо да добијемо спецификације у школи, али нисмо успели” каже за Нова.рс Милош В., револтирани отац једног првака, који похађа ОШ “Веселин Маслеша” на Вождовцу.

У истој школи понуда за старије разреде, за излет у Аранђеловац, Тополу, Опленац, пећину Рисовача и Орашац износи 4.280, тачније само 250 динара је скупља од Авале.

“Све је урађено у законским нормама и по пропсима, а на родитељима је да се изјасне да ли хоће да им деца иду или неће. Понуде за излете и екскурзије не формира школа већ агенције. Закаснили смо са организацјиом излета за ову годину, па се није јавило много агенција, а понуда за први разред за излет на Авалу је послата родитељима на сагласност и они одлучују, заједно са школом. Ништа није закључено, нити уговорено, само смо проследили шта смо добили као понуду. О овоме је требало одлучивати још у првом полугодишту, на време, али то није урађено. На месту директора сам тек од 4. маја, и мене је, верујте, све ово сачекало и затекло” каже за Нова.рс Милан Стошић, директор ОШ “Веселин Маслеша”.

Он наглашава да ову школу тек следеће недеље чека састанак Савета родитеља где ће се донети одлуке о излетима.

“Као школа родитељима дајемо понуђене услове, нико не инсистира да деца иду. Искрено, за родитеље двоје или више деце, то јесте много новца. И ја бих волео да је све за децу бесплатно, али није. Нажалост све се плаћа и књиге и оброци и екскурзије. Нормално је да наставници који воде децу добију дневницу за то, тако је одувек било у свим школама, али и због тога наилазимо на проблеме и непријатности” наглашава директор ове школе.

Овај излет понуда је агенције “Луи травел” из Београда, у којој кажу да је све поскупело и да су цене реалне.

“Изет на Авалу за прваке је 4.030 динара, а 900 динара од те суме иде наставницима за дневницу. Морате да разумете да је све поскупело, од горива до ангажовања возила, дневница за возача, водиче. Сада имамо обавезу за месечне прегледе за возила, потом обавезне лекарске трошове за возаче, а то све много кошта. Гориво је прескупо такође. Овај излет укључује превоз ученика, обилазак Авале са водичем, аниматора за децу, ручак у ресторану. Ако одузмете 900 динара за наставнике, и ручак, који не може бити испод 700 или 800 динара, остаје нешто преко 2.000 динара, чиме мора да се плате дневнице водича, возача, гориво и остали додатни трошкови” кажу за Нова.рс у агенцији “Луи травел”.

У већини школа у Србији, ове године организју се полудневни и једнодневн излети, док су вишедневне екскурзије реткост, јер су са организацијом све школске установе касно кренуле.

Иначе, за ђаке основних и средњих школа у Србији цене екскурзија и излета највише зависе од дестинације и дужине боравка. Дневнице за наставнике крећу се од неколико стотина, до неколико хиљада динара у зависности од броја дана, колико ученици остају на путовању, а о висини дневница одлучују савети родитеља.

Директор ЈУТЕ Александар Сеничић за Нова.рс рекао је да је интересовање за екскурзије ове године повећано, без обзира на цене.

„Цене екскурзија просечно су веће него када одете сами у хотел, а зашто је то тако треба питати Министарство просвете јер су они одредили правилником шта све агенција која реализује путовање мора да има у саставу организације. То су лекар, водичи пратиоци… За све њих се плаћају дневнице и на те дневнице се плаћају велики порези, ту су и дневнице за професоре који воде децу. Њихове дневнице се договарају да се плати одређени износ по детету или се договара паушални износ. Да би агенција тај износ могла да исплати професорима мора да плати порез који изађу скоро па дупло, па када исплатите професору 5.000 динара, ви још морате да 4.000 платите држави и то значајно поскупљује целу причу, али то је обавеза организатора према Правилнику Министарства просвете. То је оно што прави забуну код родитеља зашто су екскурзије скупе. Агенције најмање зарађују у целом овом процесу” наводи Сеничић.

Цене путовања од 1.000 до 7.000 динара

Агенцијске цене понуда једнодневних екскурзија са ПДВ-ом за прваке крећу се углавном од 1.000 до 1.600 динара, затим од 2.200 до 3.000 динара за другаке, за трећаке су од 2.200 до 3.000 динара, док су за четвртаке од 1.435 до 2.000 динара. Цене једнодневних екскурзија за петаке су од 1.300 до 1.850 динара, док су за шестаке и седмаке од 1.355 до 2.000. Такође, агенцијска цена дводвневне екскурзије за осмаке на Тари износи од 5.480 до 7.000 динара.

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nineteen − ten =