Почетна » РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ! У производима за децу пронађене ОТРОВНЕ ХЕМИКАЛИЈЕ, а продају се и у скупим радњама

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ! У производима за децу пронађене ОТРОВНЕ ХЕМИКАЛИЈЕ, а продају се и у скупим радњама

од admin
0 коментар
 
Играчке су тестиране – лабораторијски испитиване у Институту за јавно здравље „Батут“. Куповане су у радњама азијске робе, али и специјализованим, брендираним радњама за децу.
 
До алармантног открића о токсичности дошло се истраживањем и провером састава играчака и предмета за негу деце, које је спровела група стручњака окупљена у организацији Алтернатива за безбедније хемикалије (АЛХем).
Током истраживања насумично су куповане играчке и предмети за негу деце. Утврђено је да од 15 случајних узорака, чак седам садржи опасне супстанце у концентрацији далеко већој од дозвољене. За фталате, који штетно утичу на ендокрини систем, плод и развој плода, прописана је забрана присуства у концентрацији већој од 0,1 одсто. У Србији, међутим, у тестираним играчкама измерена је концентрација у опсегу од 0,5 до 31,5 одсто, што је и до 300 пута више од дозвољене. Истраживање је трајало од децембра прошле године до јануара ове.

Доктор биохемијских наука и координаторка АЛХема Јелена Милић у изјави за „Блиц“ на основу резултата истраживања саветује родитеље и потрошаче на шта да обрате пажњу и шта да избегавају:

– Пластичне играчке са рециклажном ознаком 3, која се на производу налази у троуглу. Не куповати играчке на пијацама и уличним тезгама и проверити да ли су на декларацији производа уредно наведени произвођач и робна марка – истиче Милић.

Наша саговорница додаје да, иако је готово половина од насумично изабраних предмета била позитивна на токсичне материје, закључак да је половина опасна био би непрецизан јер тај проценат може бити и већи.

АЛХем је о добијеним резултатима одмах обавестио Санитарну инспекцију Министарства здравља и поднео захтев за ванредни инспекцијски надзор предмета. Одговора надлежних институција до данас, два месеца након прослеђеног захтева, нема.

Магистар биохемије и програмска кординаторка АЛХема Јасминка Ранђеловић истиче за „Блиц“ да је неопходно да се одмах појача инспекцијски надзор, и то не само приликом увоза већ и током унутрашњег промета.

– Трговци су дужни да у промет стављају само играчке које су испуниле све прописане безбедносне мере – наглашава Ранђеловићева.

АЛХем током истраживања није контролисао само присуство штетних материја. Анализиране су и информације на етикети, јер прописи у Србији не дефинишу начин декларисања играчака. И ту су резултати шокантни и опомињући.

– Предлог новог закона о предметима опште употребе који треба да регулише ову област, односно да пропише садржај декларације је у Скупштини. Његовим усвајањем законски оквир биће побољшан и усклађен са ЕУ. Међутим, на основу садашње анализе, само 30 одсто играчака испуњавало би прописане услове, и то чак и међу онима које су купљене у специјализованим продавницама играчака познатих произвођача и регистрованих робних марки – упозорава Ранђеловићева.

„Играчка плачка“ као упозорење

– Објављивањем резултата истраживања АЛХем и званично покреће кампању „Играчка плачка“ којом хоћемо да јавност информишемо о присуству опасних хемикалија из групе фталата у пластичним играчкама са којима деца свакодневно долазе у контакт тако што их додирују, играју се са њима или их стављају у уста – истиче магистар Јасминка Ранђеловић, програмска координаторка АЛХема.

Колико су опасни фталати

Фталати су омекшивачи који се додају пластици на бази поливинил хлорида (ПВЦ) као адитиви за омекшавање и смањивање ломљивости. Постепено се испуштају из производа од ПВЦ материјала, те у контакту са производима који их садрже може доћи до излагања корисника штетним дејствима ових супстанци. Зато је неопходно да буду у дозвољеној количини. Фталати су супстанце за које је доказано је да имају токсичне ефекте на репродукцију тако што штетно утичу на плодност и на плод, а за неке од њих (ДЕХП, ДБП, ББП, ДИБП) доказано је да могу довести до поремећаја рада ендокриног система, односно да су ендокрини дисруптори.

Препоруке стручњака

Увозницима и дистрибутерима – стриктно се придржавати свих прописа који се односе на безбедност играчака у Републици Србији.
Санитарној инспекцији – да појача инспекцијски надзор играчака, и то не само приликом увоза већ и током унутрашњег промета.
Потрошачима – да избегавају пластичне играчке са рециклажном ознаком 3, не купујте играчке на пијацама и уличним тезгама, проверите да ли су на декларацији уредно наведени произвођач и робна марка

Жељка Јевтић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар