Почетна » РОК НЕДЕЉУ ДАНА -ТРАКТОРИ СПРЕМНИ: Сељаци из 14 шумадијских села бесни на Радомира Николића – ми гледамо да младеж вратимо на село, а они нам довлаче имигранте!

РОК НЕДЕЉУ ДАНА -ТРАКТОРИ СПРЕМНИ: Сељаци из 14 шумадијских села бесни на Радомира Николића – ми гледамо да младеж вратимо на село, а они нам довлаче имигранте!

од admin
0 коментар

Сељаци из села Церовца и 13 највећих села у Шумадији спремили тракторе да дођу испред Скупштине града Крагујевца због контраверзног потписивања уговора са Данским саветом око насељавања шест породица. Сељаци тврде да су у питању имигранти, општинари да је све погрешно схваћено

Због одлуке Скупштине града Крагујевца да се са Данским саветом потпишу два споразума, у коме се у оквиру једног уговора дефинише насељавање и куповина кућа за шест породица из иностранства у напуштена села у Шумадију-радиће трактори! Сељаци из 13 највећих села у Шумадији се не смирују и тврде да је реч о имигрантима, иако су у Скупштини града брже боље демантовали и саопштили да је реч о ромским породицама из Немачке.

-Дајемо рок од седам дана да градоначелник прими делегацију сељака из села која су потписала писмо и поименице нам саопште које су то породице у питању. Они тврде да смо неписмени и да не знамо шта су потписали. Ајд и да је тако и то прихватимо што тврди Радомир Николић, да смо неписмени али шумадијски сељак није глуп. Сад причају да су у питању Роми. Постоји уговор из 2007.године, где се тачно види о чему се ради, да су у питању имигранти – каже Ненад Јовановић, председник МЗ Церовац.

Према његовим речима мештани 13 највећих села која броје преко 10 хиљада становника и имају на хиљаде домаћинстава у понедељак предају захтев за састанак са Радомиром Николићем, градоначелником Крагујевца. Уколико се њихови захтеви не испуне-да се поништи спорни уговор са Данским саветом отпочеће протест испред Скупштине града са тракторима и механизацијом.

-Блокираћемо град и све док нам не покажу списак које су то породице којима се купују куће и насељавају напуштена домаћинства имигранте по шумадијским селима не одстајемо. Ако градоначелник Николић пристане да их смести у Бајчетину, на своју дедовину размислићемо. У Бајчетини је забрањен град, имају хелиодром, изграђене путеве, а свега шест становника. Нека их тамо насели а размислићемо да повучемо своју одлуку о протесту и блокади града-каже Горан Пантић из Илићева, вишегодишњи дрржавни шампион у одгоју крава.

Раније сељаци су на арапском језику- „пошто одавно се не разумеју са градоначелником“, упутили писмо које су потписали председници месних заједница највећих шумадијских села у коме се тражи поништвање спорне одлуке и повлачење уговор са Данским саветом.

-Па ми гледамо да младеж вратимо на село, а они нам довлаче имигранте. Тај ће за 20 година да гласа овде. Да је добро што их не оставе у Европи. Лично сам помагао село, преко сто хиљада евра помогао фудбалски клуб, ево сада реновирамо дом да преселимо школу, да нам деца имају где да се окупе, заједно са мештанима уложили смо пеко 30 хиљада евра и месеце рада. И сад нам неко довлачи имигранте. То је нечувено-прича Љубодраг Божиновић, звани „Љубиша Пука“ један од најугледнијих људи у овом делу Шумадије. И Томислав Божиновић, бивши одборник који је много помогао село, чудом не може да се начуди.

-Не видех имигранта да нема најбољи мобилни, картицу за паyпал којом подижу новац, све на њима фирмирано. Наша деца то немају. Ова што су остала на селу муку муче да се искшолују, раде од данас до сутра. Рођаче српски речено у историји Шумадије ово је највеће свирање к… Будалаштина која може дугорочно да нам буде ексер у сандук, јер шумадијска села су опустела углавном, људи одлазе. Држава нема стратегију да остави младе- прича Божиновић.

Ујединили смо се као за време бомбардовања

-Данас смо извели петнаестак трактора да виде да се не шалимо. Преко 250 људи се пријавило од Чумића, Церовца, Десимировца, Горњих Јарушица, Комарица, Доње Сабанте, Илићева и сва најјача села да ће кренути тракторима. И овде нема политике. Преко 80 одсто председника МЗ је из СНС, али смо се „ујединили као у време бомбардовања НАТО“. Ова одлука је највеће зло које је погодило Шумадију у поратној историји-каже Ненад Јовановић, председник МЗ из Церовца који се из града вратио на своју дедовину.

Курир.рс/Д. Илић

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five × three =