Почетна » Романи Асвин: Кроз менторску подршку до уписа на факултет

Романи Асвин: Кроз менторску подршку до уписа на факултет

од admin
0 коментар
1111

 

Како каже једна од иницијаторки Алма Кајтази, прграм је намењен пре свега онима који уписују факулет, али и студентима прве и друге године факултета.

“Тај програм смо покренули зато што смо се и ми сами, односно чланови нашег удружења нашли у тој ситуацији да нисмо мали помоћ од неког другог да видимо шта је то нама приоритет, на шта треба да обратимо пажњу приликом учења, зашто су нам битне афирмативне мере, како оне могу да нам помогну. Ту смо препознали да је веома битно мотивисати и укључити младе Ромкиње и Роме да се пријаве за овај програм, односно студенте треће и четвртее године на факултету, па и оне који су завршили факултет, да поделе своја искуства са уписа на факултет”, каже Кајтази.

Покренули су конкурс и успели да дођу до броја од 10 ментора и покрију 10 факултета у Републици Србији.

“Ми имамо укупно 10 ментора, који имају веома добре квалификиације, имамо чак и бивше продекане за наставу. Такође, већина ментора већ има студенте, познају своју циљну групу на првој и другој години факултета, па и студенте који тек уписују факултете, тако да ће вероватно имати комуникацију са њима и њима заправо бити ментори”, додаје она.

У претходних годину дана имали су велику кампању “Хероји наше заједнице” где су представили младе људе који су академски образовани, који су према њеним речима, тврдили да је њима био трновит пут на путу до успеха.

1111

“Поред тога организовали смо три каравана информисаности који су били одржани онлајн због епидемиолошке ситуације. У наредном периоду планирамо још три каравана у Крушевцу, Нишу и Алексинцу, где заправо желимо да позовемо младе да их информишемо о афирмативним мерама, о факултету који могу да упишу, о формалном и неформалном образовању исто време”, истиче Кајтази.

 

Кроз своје удружење желе да мотивишу и укључе младе Ромкиње и Роме и информишу их о значају неформалног и неформалног образовања.

 

“Креирали смо и веб страницу Романи Асвин на којој се налази и део који се назива Еду Инфо Рома, и на тој страници можете наћи буквално све што се тиче формалног и неформалног образовања, све информације које се тичу размене студената, које се тичу неформалног образовања. Ту су разне обуке, семинари, радионице којима можете да присуствујете. Поред тога, ми смо сами организовали радионице које се тичу писања ЦВ-а. Имали смо две онлајн трибине под називом ‘Ромкиње покрећу свет’. Поред тога навела бих радионицу ‘Преузми иницијативу за своју будућност’ где смо имали 40 младих Ромкиња и Рома из целе Србије. На тој радионици су чак били и професори са других факултета да промовишу своје факултете како би позвали младе да се и они сами укључују у сам систем рада и да упишу њихове факултете”, каже она.

222

Из удружења наводе да су добили велику помоћ од Националне коалиције за децентрализацију за све што су до сада урадили.

 

“Увек смо могли да их питамо за све што нам је том тренутку било непходно. Ми смо првенствено основани као неформалана група, те нисмо имали довољно знања и искуства у раду, тако да нам је њихова подршка менторства била од велике подршке и хвала им на томе. Поред тога донатори као што ЕУ за тебе и УСАИД су од великог значаја јер смо захваљући њима успели да дођемо до остварења нашег циља, а то је отварање странице Еду Инфо Рома односно информисаности младих, јер сада постоје информације за све њих на једном месту”, истиче Кајтази.

Неформална група “Романи Асвин” настала је пре годину дана. Након великог броја активности са младима, пре месец дана формирали су своје удружење и најавили предстојеће караване информисаности. Први ће бити 10. августа у Лесковцу у Дому културе Рома, други 16. августа у Нишу, а трећи у наредном периоду у Алексинцу.

3333

Фото: Романи Асвин

 

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар