Почетна » (ре)Креативни камп – ново место за све уметнике и креативце у Брзом Броду

(ре)Креативни камп – ново место за све уметнике и креативце у Брзом Броду

од admin
0 коментар
1huyu

 

Јелена Рудић, једна од иницијаторки Кампа фабрике уметника каже да су хтели да пронађу безбедно место за стварање и уживање, за неформално образовање или просто опуштање.

“У Нишу, који је некада био урбана база за развој свих уметника, тренутно не постоји место за њихово окупљање. Зато желимо да преузмемо иницијативу и охрабримо, подржимо и подстакнемо људе на уметничко стваралаштво, створимо им креативну оазу која ће се супротставити све присутнијем кичу и шунду. Поновним стварањем здраве уметничке базе, промовисаћемо праве вредности и здрав живот, и на тај начин привући и ‘произвести’ нове ствараоце и конзументе урбане културе. Корисници кампа имаће комплетну логистичку подршку за рад – атеље, учионицу и галерију на отвореном, бину, озвучење и слично”, додаје Рудићева.

Најважнија активност кампа биће умрежавање свих заинтересованих појединаца и група, организовање и помагање у организацији активности у њему.

1huyu

“Читава заједница треба да зна да камп постоји и да знају које све могућности пружа, а пружаће их много, јер ћемо имати учионицу, галерију и атеље на отвореном, кутак за децу, места поред река за опуштање и још много активности које ћемо организовати током развијања кампа”, истиче она.

Што се тиче радова на терену, предстоји им велика радна акција коју организују заједно са извиђачима Ниша и мрежом волонтера.

“Извиђачи ће свакако бити једни од наших сталних сарадника, у кампу моћи да организују своје активности. Осим тога, радимо и на адаптацији објеката у кампу и прилагођавању комплетног простора потребама, пре свега, уметника и креативаца”, рекла је Рудићева.

 

До електрификације кампа уз помоћ грађана

2ghjm

Рудић истиче да је кампања за иницијативу у ниском старту, као и да ће бити промовисана преко медија и друштвених мрежа, али и директним контактима које већ имају. Кампања ће почети на самом отварању кампа, које планирају за викенд након Ускрса.

“То ће зависити од временских прилика, које су се с нама поиграле и у претходном периоду. У кампању ће бити укључени сви људи добре воље који подржавају рад Фабрике уметника, сви посетиоци наших фестивала ‘Позитивни’ и ‘Ниш у срцу’, као и љубитељи нашег хора ‘Вилењаци’. Сви који сматрају да је Нишу неопходан овакав простор, а сигурна сам да их је доста. На овај начин ћемо прикупити средства за електрификацију кампа, коју планирамо да спроведемо преко соларних панела, јер желимо да будемо потпуно еколошки оријентисани и независни”, каже Рудићева.

С обзиром на то да камп пружа могућност за организовање догађаја који су усмерени на интересовања свих старосних, образовних и социјалних структура, иницијатива је, како наводи Рудићева, усмерена на готово све људе из Ниша и околине, а активности у кампу ће бити, пре свега, усмерене на младе људе, будуће и садашње уметнике.

33ghjuhj

“Током лета планирамо организацију различитих акција које ће омогућити нашим суграђанима свих генерација да стварају или уживају у уметности у пријатном, природном амбијенту, на епидемиолошки безбедан начин. Организоваћемо уметничке радионице, изложбе, концерте, спортско-рекреативне активности. Осим тога, сви суграђани ће имати прилику да уживају у природи поред реке, у очишћеном и опремљеном амбијенту”, додаје она.

4m .kn

За подршку за коју су конкурисали преко сајта промени.рс сазнали су преко пријатеља који су знали за њихове планове и са којима су дискутовали начинима на које је могуће обезбедити средства за опрамање кампа.

5hgh

6hjb

Фабрика уметника до сада је организовала већ познате фестивале “ПозитивНИ” и “Ниш у срцу”, али и Донаторске вечере са фондацијом Деца цареви света. Већ 12 година окупљају малишане који одрастају и заљубљују се у музику у хору “Вилењаци”. Репутација коју су стекли организујући све ово, сматрају да им даје за право да буду сигурни да ће и Камп фабрике уметника бити успешан и значајан пројекат за град Ниш.

7jhh

Фото: Камп фабрике уметника

Медиа & реформ центар Ниш

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

6 + seven =