Почетна » РТС критиковао Вучића читавих 13 секунди за месец и по дана

РТС критиковао Вучића читавих 13 секунди за месец и по дана

од admin
0 коментар

 

– Ради се о прилогу где је министар здравља Црне Горе 13 секунди критички говорио о поступању председника Србије у контексту набавке респиратора. То значи да на јавном медијском сервису да критикује Вучића има право само црногорски функционер, док опозиција из Србије то право нема, каже за Данас социолог Зоран Гавриловић, истраживач БИРОДИ-ја и додаје да је мониторинг показао изражен феномен да током ванредног стања на РТС-у опозиције готово да и није било, у прилог чему говоре подаци да су у том периоду, примера ради, Чедомир Јовановић и покрет 1 од 5 милиона били заступљени са по две секунде, односно „неко их је само поменуо“.

Још упечатљивији је податак да на Пинку, Хепију, ТВ Првој и Б92 гледаоци нису могли да чују чак ни секунду критике на Вучићев рачун.

Осим упечатљиве функционерске кампање, где је председник Србије готово једини актер странке на власти заступљен у медијима, надзор информативног програма на телевизијама са националним фреквенцијама и Н1, који је спроведен од 15. маја до 30. априла, забележио је и тренд да на већини прорежимски настројених приватних телевизија готово нема неутралних садржаја, односно, аналитичких, објективних емисија и сучељавања, већ доминирају искључиво рекламни, похвални, пропагандни, пр материјали, када су у питању носиоци актуелне власти.

Са друге стране, странке и лидери опозиције, чак и оне која бојкотује излазак на изборе, представљени су већином у негативном контексту, док се поједини опозициони актери нису појавили ни један једини пут у било ком сегменту информативног програма на националним таласима.

То показује, закључују из БИРОДИ-ја, да је владајућа СНС водила интензивну кампању самопромоције и пре отпочињања званичне изборне трке, док се са политичким противницима сваке врсте медијски обрачунавала етикетирањем, нападима и бескрупулозном негативном кампањом преко блиских медија са националном покривеношћу.

Тако се Вучић, од укупно нешто мање од два и по сата на јавном медијском сервису, у позитивном контексту помињан у више од 45 минута, односно скоро трећини телевизијских прилога. Неутрални извештаји заузели су 68 процената укупног времена, односно мало више од сат и по времена.

С друге стране, процентуално је Вучић најчешће позитивно приказиван на телевизији Б92, са 41,6 одсто укупног времена.

Ипак, и ранији БИРОДИ-јеви извештаји показали су да је главна телевизија за промоцију власти и СНС заправо Пинк, на ком је председник Републике присутан у више од половине информативног програма, а њему је у наведеном периоду посвећено више од седам сати програма.

Око 2 сата и 15 минута о Вучићу се говорило искључиво позитивно, остатак времена заузело је неутрално извештавање, док негативног нема ни секунде.

Следи ТВ Прва, на којој се позитивно о Вучићу говорило више од сат, односно четвртину укупног времена.

Из тог тренда издваја се телевизија Н1, на којој неутрални тон доминира у 78 одсто извештавања о Вучићу, док је око 15 одсто критика на његов рачун, а позитивних извештаја око 6,5 одсто.

– Пинк је оно што ми у истраживањима називамо „перјаник власти“. Између стварних медија, затим таблоида који су забавног и „естрадног“карактера, билтена који само преносе информације, „адвоката“ који заговарају одређена становишта и пропагандиста који промовишу једну политичку скупину, у овој последњој групи је и најмалигнији тип, „перјаник“, који се негативном кампањом и медијским етикетирањем обрачунавају са противницима режима Александра Вучића и СНС, каже Гавриловић и скреће пажњу на податке да су у надгледаном периоду најзаступљенији лидери опозиције на Пинку, али и другим националним телевизијама били Вук Јеремић, Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, и то у готово стопроцентно негативном контексту.

– То је и разлог због ког РЕМ у своје мониторинге неће да укључи и тоналитет извештавања или обраћања политичких актера и новинара, па резултати тог надзора показују драстично другачију, изврнуту слику медијске сцене, јасан је Гавриловић.

Због наведеног „медијског разапињања“ опозиције, као и дисбаланса у извештавању до ког то доводи, БИРОДИ ће тражити од РЕМ-а да провери има ли у поменутим случајевима и кршења закона, наводи Гавриловић.

Митровић о себи 3,5 сата на Пинку

Куриозитет је и податак да је током пандемије ковида 19 власник телевизије Пинк Жељко Митровић простор у информативним емисијама издашно користио за промоцију личних медицинских „постигнућа“ и идеја, па је три и по сата био тема на сопственој телевизији, искључиво у позитивном контексту.

Опозицији по два минута, Тадићу 30 секунди

Вук Јеремић има минут и 42 секунде, а исто толико и Сергеј Трифуновић, а то време је 100 одсто било негативно употребљено. О Драгану Ђиласу говорило се нешто више од седам минута, у негативном контексту око 48 одсто времена које му је посвећено. Бошко Обрадовић био је предмет извештавања у 4 и по минута информативног програма, негативно представљен у 37 одсто времена. О Борису Тадићу причало се 30 секунди, у 66 одсто тог времена негативно. Савез за Србију имао је нешто више од девет минута, од чега је негативно конотиран у 59 одсто тог времена. Опозиција генерално помињана је у девет секунди, и то у негативном контексту. Странка слободе и правде помињана је 33 секунде, исто толико и Зоран Лутовац, а 23 секунде Борко Стефановић. Покрет слободних грађана поменут је у пет, а покрет 1 од 5 милиона у две секунде.

С друге стране, чак је и власник таблоида Информер Драган Ј. Вучићевић имао око 20 минута на националним телевизијама, од чега је негативно представљен у свега 14 одсто, док је музичар Небојша Крстић имао на телевизији више од пола сата на располагању, са 0,5 процената негативног времена. Мање од тог времена, тек 28 минута имали су збирно политички аналитичари, или радници, који су били тема у исто толико минута.

Ивана Николетић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 + four =