Почетна » Кризни штаб донео одлуку о зимском распусту

Кризни штаб донео одлуку о зимском распусту

од admin
0 коментар

 

– Када смо одлучили да се продужи постојећи распуст од пресудног значаја била је учесталост обољевања и умиравања. Када све сагледате, у школској средини није већа вероватноћа заражавања у односу на друге активности. У овом моменту је процењено да школска средина није ризичнија од других места. Наравно, ако се наредних дана уочи промена – почеће се раније са распустом. У овом моменту је ситуација стабилна – рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић након седнице.

Један од потенцијалних будућих ризика је нови сој коронавируса – омикрон који још није стигао у Србију, али се очекује да ће се и он појавити.

– Сагледали смо нови сој и донета је одлука да се одређене мере примене за Јужну Африку, Малави, Боцвану, Лесото, Намибију. Сви путници који долазе из ових земаља мораће на аеророму да раде ПЦР тест, ако су негативни морају да буду 14 дана у карантину са обавезом да после 7 дана ураде још један ПЦР тест, а ако су позитивни биће пребачени у одговарајућу ковид амбулату – рекла је Кисић

Поред тога, на Кризном штабу било је речи и о ковид пропусницама, тачније продужењу њиховог важења, али и проширењу списка објеката у којима су оне потребне.

– Свима нам је јасно да је вирус присутан 24 сата, али и да ковид пропуснице имају веома значајан ефекат – рекла је Кисић и навела да није донесена мера о проширеној употреби ковид пропусница.

Подсећамо, представници струке практично од увођења ковид пропусница траже да њихово важење буде дуже. Иако, за сада, важе само од 20 сати, струка предлаже да ковид пропуснице важе од 18 сати или чак пуна 24 сата.

Медији/Директно,рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 − 1 =