Почетна » Са пасошем СФРЈ могли смо у цео свет. Ево како се рангира пасош Србије на светској листи

Са пасошем СФРЈ могли смо у цео свет. Ево како се рангира пасош Србије на светској листи

од admin
0 коментар

„Артон капитал“, консултантска компанија из Канаде направила је листу „најмоћнијих пасоша на свету“. Листа је састављена тако што су пасоши упоређивани са бројем земаља у које се уз помоћ њих може ући без визе. Српски пасош се тако нашао на 31. месту између Макаа и Парагваја. С нашом путном исправом могуће је без визе ући у 104 државе.

На врху листе, помало и очекивано, налазе се пасоши САД и Велике Британије, који деле прво место. Путне исправе ових држава отварају врата чак 147 земаља, и то без визе.

Одмах иза њих налазе се Француска, Немачка и изненађујуће, Јужна Кореја, са чијим пасошима се може ући у 145 држава.

Дванаест места пре Србије, на 19. позицији је Хрватска, последња придружена чланица ЕУ, чији држављани улазе без визе у 124 земље.

Боље од Србије у региону су рангиране Бугарска и Румунија, којима је улазак у ЕУ омогућио 15. односно 17. позицију, па њихови држављани слободно одлазе у 131 односно у 128 земаља.

Медју земљама из региона које су горе рангиране од Србије су Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора, које заузимају 33., 38. тј. 35. место, а чијим држављанима је слободан улазак загарантован у 101, 94 односно у 98 земаља.

Словеначки пасош боље се котира од хрватског, пошто је 12. најпожељнији на свету, па Словенци без визе одлазе у 135 земаља.

Осталих неколико места на врху попуњавају Италија, Шведска, Данска, Сингапур, Финска, Јапан, Луксембург, Холандија и Швајцарска.

Руски пасош заузима 35. место, док се кинески налази десет места испод, на 45. попзицији.

На дну листе налазе се пасоши с којима малтене не можете нигде без претходно добијене визе, То су пасоши Соломонских острва, Јужног Судана, Мјанмара и „палестинских територија“.

Виза је потребна за улазак у већину земља, али процедура за њено добијање драстично се разликује за држављане различитих земаља.

За неке је добијање виза врло једноставна формалност. За држављане земља неатрактивних пасоша добијање визе је, медјутим, компликована процедура у оквиру које је измедју осталог обавезно поседовање позивног писма, одредјене суме новца и плаћање веома високих такси.

Развијене економије држава подрзумевају и добру репутацију њихових пасоша, па је по том критеријуму Хонг Конг на 11., док су Аргентина и Израел на 16. месту.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар