Почетна » Са температуром и кашљем не идемо више у “ковид”, већ у “респираторну амбуланту”

Са температуром и кашљем не идемо више у “ковид”, већ у “респираторну амбуланту”

од Други Пишу
0 коментар

Пацијенти са кашљем и температуром више неће одлазити у ковид, већ у респираторне амбуланте, које се ни по чему не разликују од оних у којима се лечио вирус корона. Наиме, званично су ковид амбуланте затворене после готово три године од првог случаја заразе коронавирусом у Србији. Након што је при сваком дому здравља постојала једна или више ковид амбуланти, од сада ће у Београду радити само две, у општини Палилула и у Земуну.

Коронавирус је коначно на издисају, епидемиолошка ситуација је све повољнија, па се у целој земљи укидају ковид амбуланте, а на њихово место долазе – респираторне.

“Ковид амбуланте су претворене у ‘респираторне’, тачније тамо ћемо збрињавати све пацијенте који у дом здравља дођу са кашљем, кијавицом и температуром, односно са било којим респираторним симптомом. То значи да ће се у тим амбулантама лечити и ковид позитивни, али и пацијенти са грипом и другим респираторним болестима”, објашњава за Нова.рс докторка из Дома здравља “Савски венац” у Београду.

Она наглашава да ће ове амбуланте радити до 20 сати увече, али да између њих и ковид амбуланти нема велике разлике.

“Искрено мислим да им је назив промењен из ‘психолошких’ разлога. Другачије је кад кажете ‘ковид’ и ‘респираторно’. Просто тај термин корона и ковид треба полако да се повлаче из употребе и да људи не размишљају толико о вирусу и пандемији. Има и других обољења која умеју да буду врло компликована, а међу њима је и грип, који није уопште безазлен, због чега се морамо посветити свим оболелима, а не само онима са короном”, каже докторка.

У овим амбулантама пацијенти ће радити ковид тест уколико у дом здравља дођу са температуром и кашљем.

“Мораћемо да проверавамо и даље да ли су пацијенти ковид позитивни да бисмо знали како да их лечимо. Свакако ће се сви са респираторним симптомима, укључујући и ковид, лечити у овим амбулантама. У регуларне амбуланте дома здравља ићи ће људи са другим симптомима, као што су мучнине, главобоље, болови у стомаку, преломи и томе слично”, наводи наша саговорница.

Подсетимо, од првог регистрованог случаја ковид-19 до данас, короном је било заражено 2,4 милиона људи у свету.

Ана Марковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар