Почетна » Сада и родитељи по вибер групама траже наставнике за рад у школи: Нико неће у просвету

Сада и родитељи по вибер групама траже наставнике за рад у школи: Нико неће у просвету

од Други Пишу
0 коментар

Готово да нема факултета који школе повремено не зову тражећи замену за своје наставнике. А траже их понекад и родитељи по Вајбер групама. Тужна слика нашег друштва је што готово нико неће да ради у просвети!

Чак и студенти који се школују за будуће професоре, углавном немају намеру да се баве тим занимањем, а кажу да није плата једини разлог. И док у неким школама професоре траже преко Вајбер група, Национална служба за запошљавање каже да у њиховој евиденцији има више од 100 незапослених професора српског и енглеског језика.

Да се ситуација не поправља сведочи и податак да је само један бруцош у првом испитном руку уписао наставнички смер на Физичком факултету. На Математичком ће у октобру у амфитеатар ући њих 13, од 57 колико је предвиђено.

Ко и оде у наставнике – избегава државне школе

– Највећи је проблем тај наставни, и ту ми можемо да се потрудимо и трудимо се, пружамо интересантан програм, са предметима који су прилагођени будућем наставнику средње школе и основне школе, ти људи имају праксу, они уђу у одељење, виде како то изгледа, али потребно је да и оно што је ван овог факултета садејствује са нама, значи хајде да будемо онако груби, паре, плате, то је једна компонента – рекао је проф. др Милош Арсеновић са Математичког факултета.

На Катедри за германистику Филолошког факултета попуњена сва места, имаће 85 бруцоша. Већ при крају студија моћи ће да раде у страним компанијама, културним установама, преводилачким агенцијама, кол центрима и то за иностране плате. Они који се ипак определе да буду наставници избегавају државне школе.

– Јер једноставно не може то себи да приушти, наставничке плате су мале, нико ко жели да буде наставник није користољубив, ни материјалиста, нити очекује да ће се од тога обогатити, али једноставно ви од наставничке плате не можете покрити трошкове живота пре свега у Београду – навела је проф. др Јелена Костић Томовић са Филолошког факултета.

Професор Арсеновић истиче да је уверен да ће онај ко упише сад и заврши наставни смер имати посао у Београду и унутрашњости.

Вратити положај и углед професорима

Како кажу, није све у новцу, потребно је вратити статус и углед професорима.

– Мислим да исто и статус тих наставника је велики проблем, јер смо ми као друштво одабрали да не указујемо велико поштовање тим људима који васпитавају и образују нашу децу и то и онима који би заправо са том платом и могли да се помире, смета тај неки однос где се за оно што раде више не одаје никакво признање – оценила је професорка Костић Томовић.

На списку Националне службе за запошљавање у филијали Београд тренутно је највише дипломираних професора српског језика и књижевности чак 141, енглеског 137, најмање је математичара, физичара и информатичара – само по један.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / RINGIER

Никола Тодоровић    РТС/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар