Почетна » SafeJournalists: Државни званичници и политичари из Северне Македоније да престану са непрофесионалним понашањем према новинарима

SafeJournalists: Државни званичници и политичари из Северне Македоније да престану са непрофесионалним понашањем према новинарима

од Други Пишу
0 коментар

У протекле три недеље (од 15. јануара до 6. фебруара) државни званичници су се на конференцијама за штампу у Северној Македонији понашали према новинарима непрофесионално, бахато и са омаловажавањем.

Удружење новинара Македоније (АЈМ) у последње 3-4 године примец́ује случајеве непримерене комуникације државних званичника према новинарима у земљи, али су то били изоловани инциденти. Међутим, у протекле три недеље таква комуникација се догодила пет пута. АЈМ је реаговао на свих пет случајева – Настављен тренд бесрамних испада државних функционера према новинарима; Али Ахмети не треба да етикетира медије; Невиђено етикетирање медија од стране премијера Ковачевског; АЈМ реагује на однос званичника МЕС-а према новинару Керимију и Државни званичници поново нападају новинаре – овакво понашање мора престати!

„Овакав однос према новинарима и медијским радницима оних који треба да дају пример позитивне комуникације не само да ц́е се негативно одразити на јавност у нашој држави, већ ће несумњиво имати негативну оцену у извештајима Европске комисије, као и других кредибилних организација. Према томе, ова пракса мора престати и сви актери у јавној расправи морају показати поштовање и професионалан однос према новинарима и медијским радницима“, рекао је Младен Чадиковски, председник АЈМ-а.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) такође је осудила непримерено понашање државне званичника и подсетила на моралне обавезе које носи јавна функција.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује понашање оних који су на позицијама моц́и и позива државне званичнике да не осуђују новинаре и поштују их, јер раде свој посао и постављају питања од интереса за јавност. Политичаре бирају грађани, те су политичари пред њима и одговорни, као и пред новинарима који информишу грађане о дешавањима у држави. Такође, носиоци државних функција морају да негују културу толеранције и покажу спремност за сарадњу.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овим случајевима.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопље – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 9.2.2023.

Можда ти се свиди

Оставите коментар