Почетна » СафеЈоурналистс и МФРР: Захтевање одговорности за нападе на новинаре у Србији

СафеЈоурналистс и МФРР: Захтевање одговорности за нападе на новинаре у Србији

од Жиг Инфо
0 коментар

Поводом обележавања 25 година од бруталног убиства српског новинара Славка Ћурувије, организације за слободу медија уједињују се да осуде наставак некажњивости у овом случају и захтевају одговорност за све акте насиља над новинарима у Србији. Недавна ослобађајуц́а пресуда безбедносним службеницима оптуженим за Ћурувијино убиство, као и ескалација напада на новинаре у Новом Саду, наглашавају хитну потребу да власти делују и заштите слободу штампе у Србији.

Обележавањем четврт века од убиства српског новинара Славка Ћурувије, СафеЈоурналистс мрежа и Медиа Фреедом Рапид Респонсе (МФРР) уједињени су у осуди некажњивости његовог убиства. Ћурувија, цењени уредник и издавач, убијен је 11. априла 1999. године испред своје куће у Београду. Нико није осуђен за извршење или наручивање убиства.

Правда у Ћурувијином случају каснила је од почетка, а прво суђење почело је тек 16 година након његове смрти, у јуну 2015. Оптужени су 2019. осуђени на комбиновану казну од 100 година затвора, а поновљеним суђењем 2021. потврђене су осуђујуће пресуде. Међутим, недавна одлука Апелационог суда у Београду да ослободи бивше службенике Државне безбедности Србије умешане у Ћурувијино убиство због наводног недостатка доказа дубоко је забрињавајућа.

Ова шокантна пресуда, која се противи претходним осудама, изазвала је нашу забринутост у вези са посвећеношћу Србије људским правима и владавином права. Узимајући у обзир и неразјашњену смрт Милана Пантића 2001. и Даде Вујасиновић 1994. године, средина некажњивости тражи хитну пажњу.

Хитна потреба за акцијом: Ескалација напада на новинаре у Новом Саду

Штавише, некажњивост претходних насиља из прошлости само појачава нашу забринутост за данашње окружење. Невиђена ескалација претњи и напада на новинаре у Новом Саду, на северу Србије, наглашава потребу за конкретним деловањем на заштити безбедности новинара у земљи.

Дубоко смо узнемирени када видимо изостанак ефикасне реакције институција на ове нападе, што погоршава ризике са којима се новинари суочавају. Оживљавање увреда од стране политичара у јавним дебатама такође наглашава потребу да се званичници уздрже од напада на новинаре.

Последњих месец дана челници Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ана Лалић Хегедиш и Динко Грухоњић били су на мети озбиљних претњи смрћу. Суочени са изостанком одговора власти упркос нашим упорним позивима на детаљну истрагу и осуду починилаца, МФРР је по први пут пружио приватну заштиту новинару и новинарки.

Поводом ове мрачне годишњице, понављамо да је овакав низ напада, узнемиравања и застрашивања неприхватљив и да им се власт у Србији мора одупрети брзим и одлучним заштитним мерама.

Србија мора дати приоритет безбедности новинара и окончати некажњивост

Обележавајући успомену на Славка Ћурувију, поново потврђујемо нашу посвећеност одбрани слободе медија и позивамо српску државу да као приоритет стави безбедност новинара. Солидарни смо са свим новинарима у Србији који храбро настављају свој посао суочени са недаћама. Починиоци насиља и застрашивања морају да одговарају како би се обезбедило слободно и безбедно окружење за медијске раднике у Србији.

Позивамо међународну заједницу да нам се придружи у недвосмисленој осуди некажњивости у случајевима Славка Ћурувије, Милана Пантића и Даде Вујасиновић. Позивамо их да реше ове случајеве и подрже напоре да се осигура правда за све новинаре који су били мета због своје посвец́ености истини и транспарентности.

Можда ти се свиди

Оставите коментар