Почетна » СафеЈоурналистс мрежа надгледа питања безбедности новинара у Плану пута албанске владе

СафеЈоурналистс мрежа надгледа питања безбедности новинара у Плану пута албанске владе

од Други Пишу
0 коментар

СафеЈоурналистс мрежа осврће се на то да је албанска влада покренула процес консултација за Мапу пута за владавину права – Поглавље 23 „Правосуђе и основна права“. У овом значајном политичком и стратешком документу су наведене кључне мере које се предвиђају да се предузму као одговор на извештај о скринингу Европске комисије о Албанији, који се посебно односи на Поглавље 23, фокусирано на „Правосуђе и основна права“. Мрежа са интересовањем посматра посебан фокус мапе пута на слободу медија и безбедност новинара, као што је истакнуто у одељку ИИИ.Г „Слобода изражавања, слобода медија и плурализам“.

Похваљујемо укључивање кључног циља: „Албанија мора да предузме мере да заштити безбедност новинара и медијске раднике од застрашивања и претњи“. Ово признање је позитиван корак ка јачању медијског пејзажа у Албанији. Штавише, ценимо усклађеност мапе пута са неколико препорука представљених у нашим годишњим извештајима (Индикатори за ниво слободе медија и безбедности новинара и Индекс безбедности новинара), укључујуц́и:

Државна полиција одређује контакт тачке у оквиру своје структуре одговорне за решавање напада на новинаре до 2024. и пружа јавне информације о таквим случајевима од 2024. надаље.
Од 2024. године па надаље, Главно тужилаштво од случаја до случаја објављује резултате истрага у случајевима који се тичу новинара
Високи савет судства (ВСС) прикупља и генерише податке о предметима у које су укључени новинари од 2023. године.

На основу опсежног истраживања и заговарања, СафеЈоутналистс мрежа даље препоручује:

Јасан израз намере да се у потпуности декриминализује клевета; ревизија повезаних новчаних казни у складу са стандардима ЕУ и разматрање застрашујуц́ег ефекта који превисоке казне и правне препреке могу имати на истраживачко и критичко новинарство.
Ревизија Кривичног закона како би се увеле строже казне за нападе на новинаре или медијске раднике док обављају свој посао.
Проактиван и транспарентан приступ Државне полиције у објављивању случајева напада на новинаре или медијске раднике и успостављање специјализованих протокола за решавање таквих напада, укључујуц́и сајбер нападе.
Прикупљање и објављивање података о истрагама у случајевима који се односе на безбедност новинара од стране Генералног тужилаштва, који ц́е бити укључени у њихов годишњи извештај.
Дизајн и имплементација методологије инспекције засноване на ризику за радна права новинара од стране Државног инспектората рада, у складу са стандардима ЕУ и Савета Европе, и након консултација са сектором. Ово би требало да важи и за Генералну дирекцију за порезе.

У вези са предложеним изменама и допунама Закона о аудио-визуелним медијима, апелујемо на јасноц́у и конкретност, посебно у вези са питањима медијске концентрације, овлашц́ења Управе за аудиовизуелне медије (АМА) и транспарентности власништва и финансирања онлајн портала.

Позивамо на свеобухватан процес консултација са цивилним друштвом, организацијама за заштиту медија и укључивање експерата ЕУ/Савета Европе за било какве законске промене. Поред тога, предлажемо структурирани дијалог са релевантним актерима, појачану улогу Скупштине у прац́ењу спровођења мапе пута и пажљиву процену улоге Агенције за медије и информисање у ширењу јавних информација.

Можда ти се свиди

Оставите коментар