Почетна » SafeJournalists: Недопустиво насиље према новинарима у Србији

SafeJournalists: Недопустиво насиље према новинарима у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Уредник портала КРИК и истраживачки новинар Стеван Дојчиновић добио је претње смрћу на тик-току, а Репортер ФоНета Марко Драгославић физички је нападнут. Оба инцидента десила су се јуче у Србији.

Након гостовања у подкасту „Снага ума“ на порталу Нова.рс, уреднику КРИК-а Стевану Дојчиновићу упућена је претња смрћу. Он је говорио о животном путу криминалаца у Србији и оценио да су у Србији цене наручених убистава драстично пале. Испод видео исечка из епизоде подцаста на ТикТок-у јавно је објављен коментар „дај те јефтињаке да те рокнемо“. Овај случај пријављен је Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала.

Други случај десио се синоћ у Таковској улици после скупа „Студенти за Косово“, када је репортер ФоНета Марко Драгославић нападнут. Марку је са леђа пришао непознати мушкарац, навукао му капуљачу на главу и два пута га песницом ударио у лице, а потом побегао. Он је прегледан у Ургентном центру Србије, где му је констатовано нагњечење на левој страни образа и упућен је на скенер.

Жељко Бодрожић, председник Независног удружења новинара Србије са жаљењем констатује да нови напади на новинаре нису неочекивани, с обзиром на амбијент испуњен мржњом и сукобима, које углавном иницирају и подстичу политичари. ,,Обавеза наших удружења је да заштитимо чланове, а и све колеге од притисака, претњи и напада. И овога пута ћемо учинити све да помогнемо Стевану и Марку, но, домети су нам ограничени, јер не постоји самосталност, односно потпуна спремност државних органа да заштите новинаре, као ни спремност државних функционера а и многих опозиционих политичара да престану са безобзирним прозивањем и таргетирањем медија и новинара. Изјаве и поруке моћних и утицајних људи изазивају агресију и мржњу код многих грађана, који потом вербално или физички нападају означене мете.”, закључује Бодрожић.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, скреће пажњу на изузетно лошу климу према новинарима у Србији. Поред ова два случаја, због константних претњи ауторима подкаста „Добар лош зао“ Марку Видојковићу и Ненаду Кулачину, Марко Видојковић се због угрожене безбедности изместио из Србије. Мрежа позива надлежне институције да озбиљно схвате нападе и претње на новинаре и хитно пронађу починиоце ових дела, те их адекватно казне.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне актере о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар