Почетна » SafeJournalists: Недопустиво понашање полиције над новинарима у Босни и Херцеговини

SafeJournalists: Недопустиво понашање полиције над новинарима у Босни и Херцеговини

од Други Пишу
0 коментар

Никола Морача, новинар листа ЕуроБлиц и портала СрпскаИнфо, саслушан је у полицији и од њега је тражено да открије извор информација, супротно законским одредбама и међународним стандардима за заштиту слободе медија и изражавања.

Новинар је саслушан у Полицијској станици Бањалука због свог текста о силовању осамнаестогодишње дјевојчице, за које је осумњичено једно лице. Дежурни полицијски инспектори, у присуству тужиоца, тражили су од новинара да открије ко му је дао податке о особи осумњиченој за силовање. Иако нису имали судски налог, инспектори су новинару одузели мобилни телефон, а својим положајем су инспектори и тужилац, истичуц́и да ц́е му бити одређено полицијско задржавање од најмање пет сати, искористили неповољну ситуацију у којој се нашао новинар, који је на крају потписао да „добровољно” предаје сопствени телефон полицији.

Борка Рудић, генерална секретарка Удружења БХ новинари, каже да је све у вези са овим случајем правно и процедурално проблематично. „Ово је евидентно пример институционалног притиска на новинара, као и недозвољеног и несразмерног угрожавања његовог права на слободу изражавања и информисања јавности о случају силовања осамнаестогодишње девојчице. Због овога ћемо покренути правни систем Бесплатна Линија за помоћ медијима, те сагледати и анализирати поступање полиције и тужилаштва у Бањалуци у циљу подношења кривичне пријаве“, рекла је Рудић. Она је додала да је охрабрена солидарношћу свих новинара у БиХ и неподељеном подршком новинару Николи Морачи, али да сада треба истрајати у тражењу договора од надлежних институција у Републици Српској за брутално кршење слободе медија.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, осуђује поступање полиције и надлежног тужилаштва према новинару Морачи, употребом институционалне силе супротно Уставу и кривичном законодавству Републике Српске, који штите слободу изражавање и право новинара на заштиту извора информација. Мрежа сматра да је ово још један покушај гушења слободе медија у Републици Српској.

СафеЈоурналистс мрежа захтева престанак оваквог правног и институционалног насиља над новинарима. Такође, Мрежа позива надлежне органе да испитају понашање одговорних лица Полицијске управе Бањалука и Окружног јавног тужилаштва у циљу заштите новинара и слободе медија.

Можда ти се свиди

Оставите коментар