Почетна » SafeJournalists: Нова уредба Високог савета тужилаштва угрожава слободу медија у Албанији

SafeJournalists: Нова уредба Високог савета тужилаштва угрожава слободу медија у Албанији

од Други Пишу
0 коментар

Високи савет тужилаштва (ВСТ) је у уторак, 11. октобра, путем апликације Whatsapp, саопштио да је усвојена нова уредба ове институције за комуникацију са медијима. Уредба новинарима прети одузимањем акредитације „ако постоје очигледне повреде објективности и професионализма, као и због кршења Устава, закона и принципа ове уредбе”. У уредби није јасно ко ц́е вршити професионалну процену новинара или транспарентност њиховог извештавања, да би одређивао мере које предузима Координатор за право на приступ информацијама у Високом савету тужилаштва или члан савета који комуницира са медијима.

Независни експерти и медијске организације изразили су забринутост поводом нове уредбе. Треба напоменути да претходне консултације са новинарима и медијским организацијама нису урађене. Поред тога, уредба не прави разлику између приступа јавним информацијама и документима и захтева за приступ дневним информацијама и коментарима Високог савета тужилаштва. Такође, у акредитације су укључени само новинари, сниматељи и фотографи који раде за медијске куће, а изостављени су слободни новинари, блогери и други. Одредба о забрани било каквог контакта између новинара и координатора Високог савета тужилаштва за право на информисање додатно ствара забринутост, јер то значи да контакт са новинарима може успоставити само председавајући у овом телу.

Представница SafeJournalists мреже у Албанији Блерјана Бино каже да уредба предвиђа да ће новинарима, уколико не буду објективно извештавали, Високи савет тужилаштва одузети акредитације, што значи да неће имати приступ информацијама. „Забрињавајуће је што Високи савет тужилаштва себи приписује право на професионалну процену рада новинара. Како ово тело може да процени објективност извештавања? Друго, чини се да је уредба рестриктивнија од постојећих одредби Закона о праву на информисање, који је у ревизији како би се побољшао, с обзиром на изазове у његовој досадашњој примени. Сведоци смо још једног покушаја јавне институције да затвори врата медијима. Иако препознајемо проблеме са нередом у информисању и квалитетом новинарства у Албанији, не можемо да решимо проблеме лошег квалитета новинарства са ограниченим приступом информацијама, посебно у контексту Албаније и разних забринутости које су током протеклих година покренуте у вези са слободом медија и слободом изражавања“, наглашава Бино.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, позива Високи савет тужилаштва да поново размотри нову уредбу, да одржи консултације са новинарима, медијским организацијама и цивилним друштвом пре него што настави са оваквом регулативом. Такође, Високи савет тужилаштва би требало да обезбеди транспарентност и слободан приступ јавним информацијама и омогући новинарима да раде свој посао.

 

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 18. октобар 2022.

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар