Почетна » SafeJournalists: Новинари као браниоци људских права и даље угрожени

SafeJournalists: Новинари као браниоци људских права и даље угрожени

од Други Пишу
0 коментар

У региону Западног Балкана сведоци смо угрожавања права новинара и њиховог рада готово свакодневно. На Међународни дан људских права, указујемо на то да Индекс безбедности новинара СафеЈоурналистс мреже за 2021. годину у највећем делу бележи стагнацију или пад у односу на 2020. годину.

Новинари су браниоци људских права, а ко штити њихова права? У региону Западног Балкана сведоци смо угрожавања права новинара и њиховог рада готово свакодневно. СафеЈоурналистс регионална платформа за заговарање медијских слобода и сигурности новинара је мрежа новинарских удружења и медијских синдиката из држава Западног Балкана која се свакодневно бори за побољшање положаја новинара на том простору. Један од видова те борбе јесте и показивање Индексом безбедности новинара како се, из године у годину, мењају одговарајућа друштвена и политичка окружења, која имају директан или индиректан утицај на безбедност новинара и медијских професионалаца.

Уопштено гледано, индекс мреже СафеЈоурналистс за 2021. годину бележи стагнацију или пад у односу на претходну, 2020. годину. Албанија, БиХ, Косово, Црна Гора и Србија бележе веће или мање падове код мерених индкатора, док Хрватска и Северна Македонија мере благи пораст. Генерално правно и организационо окружење у којем новинари делају и даље представља велики проблем који се тешко решава и побољшава, па на тај начин и не дозвољава било какав већи напредак. Постоје озбиљни пропусти око схватања кључних кривичних дела. Општи тренд алтернативних механзама који повезују јавна тужилаштва, полицију и новинаре у радне групе и комисије покушава да превазиђе баријере у примени прописа и озбиљне недостатке у пракси. Званичници и даље ретко осуђују нападе, а веома често су и сами виновници или стварају окружење у којем се новинари веома лако таргетирају. Онлајн вербалне претње и застрашивања су постала реалност, а њихов број се повећава. Радује мањи број физичких напада и генерални пад броја случајева на штету новинара, али додатно брине озбиљност претњи које се изричу и чињеница да процесуирање и изречене санкције и даље немају одвраћајући ефекат. Новинари као бранитељи људских права и даље остају на ветрометини напада како представника власти тако и екстемних група и појединаца.

Индекс безбедности новинара Западног Балкана је механизам који мери и прати промене у одговарајућим друштвеним и политичким окружењима које имају директан или индиректан утицај на безбедност новинара и медијских професионалаца док обављају своју професију. Индеx се у великој мери ослања на Водич за примену Препоруке ЦМ/Рец(2016)4 о заштити новинарства и безбедности новинара и осталих медијских актера Савета Европе. Мери се посебним индикаторима и подиндикаторима, који се објективним показатељима вредносно оцењују од 1 до 7, а заснивају се на истраживачким налазима и доказима који се објективно анализирају. Састоји се од 4 одвојене целине које одражавају целокупну слику безбедности новинара. Правно и организационо окружење мери постојање и примену законских гаранција релевантних за безбедност новинара, превенцијом се бележи постојање и спровођење низа превентивних мера које директно утичу на заштиту и безбедност новинара, док процесни део прати поступање државних институција и званичника, њихово понашање према новинарима и ефикасност система кривичног и грађанског правосуђа у истрагама претњи и напада на новинаре. Стварна безбедност мери инциденте и случајеве разних облика претњи и насиља над новинарима и медијима које су се догодили у претходној години.

Можда ти се свиди

Оставите коментар