Почетна » СафеЈоурналистс: Осуда претњи новинарима у Црној Гори и на Косову

СафеЈоурналистс: Осуда претњи новинарима у Црној Гори и на Косову

од Други Пишу
0 коментар

СафеЈоурналистс мрежа најоштрије осуђује претње новинару телевизије Вијести Николи Милосавић Алексић у Црној Гори, као и новинаркама Ardiani Thaci Mehmetiи Ерјони Гјиколли на Косову.

До претњи новинару Николи Милосавић Алексић дошло је када је он позвао власника фирме „Трудбеник“ Вуксана Радоњића и питао га за коментар на тему која се тиче фирме чији је власник, након чега му је Радоњић упутио низ увреда и пријетњи. Радоњић је, између осталог, претио да ће новинару ,,откинути главу” и ,,да му не падне на памет да објављује било шта у вези са њим и његовим рестораном”.

Подгоричка полиција брзо је реаговала и привела, а затим и ухапсила осумњиченог за претње Вуксана Радоњића. Радоњић је ухапшен по налогу државног тужиоца у Основном државном тужилаштву у Подгорици.

 

Још један случај претњи смрћу десио се на Косову, новинаркама Ардиани Тхаци Мехмети и Ерјони Гјиколли, ауторкама истраживачке емисије КИКС Косова.

Тхаци Мехмети и Гјиколли добиле су претње смрц́у њима и члановима њихових породица, након истраживања певача Ерола Муратија, који је, како је истраживање показало, умешан у превару са словеначким пасошима, као и препродајом аутомобила. У мејлу упуц́еном Удружењу новинара Косова, новинарке наводе да је њима и њиховим породицама прећено смрћу са новоотвореног профила на Фејсбуку. Како новинарке кажу, у порукама је написано ,,имате децу; сви сте окружени децом, запалиц́у их…“. Случај је пријављен Косовској полицији.

„Дубоко смо узнемирени и осуђујемо претње упуц́ене нашим колегама Николи Милошевиц́у Алексиц́у у Црној Гори и Ардијани Тхаци Мехметиј и Ерјони Гјиколли на Косову. Ове претње су директни напади не само на новинаре, вец́ и на саму суштину слободе штампе и демократије у обе земље. Позивамо власти да делују брзо и одлучно и да казне починиоце у складу са националним законима. Наша став је чврст: увек ц́емо се залагати за безбедност новинара и основно право на слободу говора. Напад на било ког новинара је напад на свачије право да буде информисан. Солидарни смо са нашим колегама и противимо се сваком облику претње или насиља над новинарима“, изјавио је Драган Секуловски, директор СафеЈоурналистс мреже.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се својим чланицама СМЦГ и УНК и најоштрије осуђује претње које су упућене новинарима. Мрежа подржава брзу реакцију полиције и тужилаштва у Црној Гори и апелује на надлежне да у што краћем року спроведу поступак до краја и казне починиоца. Мрежа такође захтева од надлежних институција на Косову да дају случају претњи новинаркама приоритет и предузму неопходне кораке како би се особа која се крије иза лажног профила и прети пронашла и адекватно казнила. СафеЈоурналистс мрежа наглашава да институције морају да покажу да неће ћутати ни на какве нападе и претње запосленима у медијима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар