Почетна » SafeJournalists: Претње новинарима ЦИН-а у Босни и Херцеговини

SafeJournalists: Претње новинарима ЦИН-а у Босни и Херцеговини

Саопштење за јавност

од Други Пишу
0 коментар

Начелник Сектора униформисане полиције Федералне управе полиције у Босни и Херцеговини Зоран Чегар у среду је запретио и насрнуо на новинаре Центра за истраживачко новинарство (ЦИН).

Наиме, новинарка ЦИН-а је испред Суда у Дубровнику, након завршеног рочишта на суђењу Зорану Чегару, затражила од њега коментар. Чегар је бурно реаговао, запретивши: „Немој да ти гркљан ишчупам!“, те насрнуо на новинарку. Споменутом начелнику суди се за кривично дело преваре. Њему се, по писању ЦИН-а, суди под оптужбом да је преварио Дарка Марковића, власника „Прожуре“, агенције за изнајмљивање јахти и аутомобила, за 20.000 еура.

Ово није први пут да Чегар прети новинарима ЦИН-а. Радећи на причи о начину на који је стекао вишемилионску имовину у Босни и Херцеговини и Хрватској, новинари ЦИН-а контактирали су Чегара и замолили га за интервју, који је он одбио, уз претње и псовке. Чегар је том приликом новинарима поручио: “Немој да вам падне на памет још једном да ме позовете да вам не бих дошао тамо одакле ме зовете“, а новинарку је псујући назвао „четникушом“.

Из Удружења БХ новинари поручују да су веома забринути за сигурност својих колега из ЦИН-а, јер ово су директне и отворене претње насиљем, те додају да се ради о особи која већ има историју насилничког понашања, о чему су медији и раније извештавали. „Очекујемо од надлежних институција да предузму све неопходне мере за заштиту сигурности новинара, као и да Чегар буде санкционисан по хитном поступку. Према информацијама које смо добили од колега из ЦИН-а, МУП Кантона Сарајево је одобрио полицијску заштиту и стални надзор за њихове новинаре, а редакција је под патролним надзором. То довољно говори о озбиљности наведених пријетњи“, навела је Маја Радевић, истраживачица из Удружења БХ новинари.”

Поред Удружења, данас је реаговао и Министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоша Чампара. Он је упутио захтев за суспензију Зорана Чегара. У МУП-у ФБиХ осудили су Чегарово насилничко понашање над новинарима, наводећи да су „овом министарству потребни храбри и честити полицајци, а не кукавице које прете и насрћу на жене.“ Министар је позвао Јединицу за професионалне стандарде ФУП-а и надлежне правосудне органе да приоритетно истраже случај насртаја и пријетњи новинарки ЦИН-а.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се својој чланици Удружењу БХ новинари у осуди оваквог поступања начелника сектора полиције према новинарима, те позива надлежне органе да спроведу ефикасну истрагу и адекватно казне починиоца.

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар