Почетна » СафеЈоурналистс: Претње смрћу новинару Данас-а у Србији

СафеЈоурналистс: Претње смрћу новинару Данас-а у Србији

од Други Пишу
0 коментар

Новинар дневног листа Данас Војин Радовановић добио је претњу смрћу на Инстаграму.

Радовановићу је стигао коментар на причу (сторy) на Инстаграму у којој је објавио саопштење Удружења новинара Србије о нападу на њега од стране непознате особе који се десио крајем јуна. У саопштењу УНС-а се наводи да је прошло месец дана од напада, а полиција није саслушала предложеног сведока. Као реакција на овај стори, са налога селидбеипревозз Радовановићу је упућена порука: „Тебе треба убити за пример гле какав си”. Претња је одмах пријављена тужилаштву за високотехнолошки криминал.

Војин Радовановић за СафеЈоурналистс мрежу рекао је да још од средње школе, када је покренуо свој подкаст, добија сијасет увреда, од којих су многе биле и говор мржње. ,,Код себе сам изградио то да све то примим са једним великим „Па шта“. Након физичког напада сам потпуно изгубио и оно мало илузије да безбедност новинара у Србији уопште постоји. А давно сам освестио себи да ће се напади и претње ове врсте кад тад десити. Очекивао сам их. Претња је стигла са пословног налога предузећа за селидбе, стоји и број телефона, тако да мислим да тужилаштву неће бити тешко да пронађу ко ми је претио „убиством за пример другима“. Тужилаштво је ту да приведе правди оне који прете и нападају за пример другима који имају исте намере. Нереаговањем и несанкционисањем такви се само охрабрују.”, закључио је Радовановић.

Правник Независног удружења новинара Србије Раде Ђурић каже да и даље имамо велики проблем са претњама које се упућују онлајн путем. ,,Велики део ових претњи остаје ван процесуирања јер нема одговарајућих доказа да су изречене директне претње. С друге стране, они који их изричу остају ван домашаја јер се њихов идентитет утврђује веома тешко.”, нагласио је Ђурић.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, позива тужилаштво за високотехнолошки криминал да што пре пронађе особу која је новинару упутила претње смрћу и адекватно је казни. Мрежа апелује на институције да озбиљно схвате овакве врсте претњи и на исте одмах одреагују.

Можда ти се свиди

Оставите коментар