Почетна » SafeJournalists: РАСВЕТЛИМО случајеве напада и претњи новинарима

SafeJournalists: РАСВЕТЛИМО случајеве напада и претњи новинарима

од Други Пишу
0 коментар

Чланице мреже Safejournalist покренуле су кампању #РАСВЕТЛИ поводом обележавања Међународног дана борбе против некажњивости злочина над новинарима, који се обележава се данас, 2. новембра.

Циљ кампање је да се подигне свест о проблему некажњивости напада на новинаре, који је присутан у свим земљама Западног Балкана. Веома је мали број случајева са судским епилогом и казнама за починиоце.

Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима обележава се данас, 2. новембра. Мрежа СафеЈоурналистс своју борбу за побољшање положаја рада у новинарском послу, заштиту новинара и њихових права води свакога дана.

Сви партнери у оквиру наше SafeJournalists мреже прикључили су се кампањи Међународне федерације новинара (ИФЈ) за усвајање Међународне конвенције посвец́ене заштити новинара и медијских професионалаца. Поводом обележавања 2. новембра, ИФЈ позива владе широм света, новинаре и медијске групе да подрже усвајање Конвенције УН о безбедности и независности новинара и других медијских професионалаца. Како кажу из ИФЈ-ја, упркос многим протоколима, смерницама и предлозима, новинари се и даље свакодневно суочавају са претњама – а некажњивост и даље погоршава ситуацију. Девет од сваких десет убистава новинара остаје некажњено.

Новинари су свакодневно изложени физичким нападима, затварању, малтретирању и прети им се због тога што раде свој посао, а ипак не постоји обавезујући међународни инструмент који би приморао државе чланице да истраже и реагују на нападе на медије. Угрожена дигитална безбедности новинара, укључујући сајбер нападе, крађу података, хаковање и узнемиравање на мрежи, прети безбедности медијских професионалаца, што чини још хитнијим усвајање инструмента који би приморао владе да се позабаве некажњивањем. Све наведено, као и растућа фрустрација недостатком акције и, у превише случајева, недостатком воље да се ухвати у коштац са кризом некажњивости – навело је ИФЈ да покрене кампању за усвајање Међународне конвенције посвећене заштити новинара и медијских професионалаца.

Како бисмо још више подигли свест о важности питања новинарског рада и заштите новинара који су очи и уши демократије, њени чувари и продужена рука грађана, покрећемо кампању #РАСВЕТЛИ.

 

А шта желимо да расветлимо? Желимо да 160 случајева напада и претњи новинарима који су се догодили у 2021. години на Западном Балкану добију судски епилог. Било је 179 напада и претњи новинарима пријављених надлежним институцијама у 2021. години у региону Западног Балкана (Србија, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Косово, Црна Гора, Хрватска и Албанија). Од тог броја, само је 19 предмета који су решени пред судом као првостепене и правоснажне пресуде, од чега је 12 осуђујућих пресуда.

Изражавамо забринутост због великог броја нерешених случајева и малог броја кажњених починилаца. Сафејоурналистс мрежа захтева од надлежних органа да предузму све мере у циљу ефикаснијег и бржег процесуирања случајева и на тај начин покажу спремност државе у борби против некажњивости јер само на такав начин можемо да пошаљемо јасну поруку потенцијалним починиоцима да је такво понашање недопуштено.

Како то изгледа по државама?

SafeJournalists/Нунс

Можда ти се свиди

Оставите коментар