Почетна Друштво СафеЈоурналистс: Зауставити насиље над новинарима и активистима у Босни и Херцеговини

СафеЈоурналистс: Зауставити насиље над новинарима и активистима у Босни и Херцеговини

од Други Пишу
0 коментар

Више новинара и активиста нападнуто је у Бањој Луци 18. марта увече, испред кацеларије у којој је оргнаизован сусрет чланова ЛГБТИQ+ заједнице из целе Босне и Херцеговине, са циљем да погледају тематски документарни филм и дискутују о правима ове заједнице и њиховој заштити. Раније тог дана, полиција је одлучила да забрани окупљање Организационог одбора Бх. поворке поноса због “безбедносних ризика“.

 

Активисти су одлучили да се ипак окупе, у затвореном простору, а њих 15ак, укључујући и новинаре, напала је група од 30-40 хулигана. Полиција није учинила ништа да заштити учеснике скупа, а новинарима није обезбедила да несметано обављају свој посао. Након инцидента, један део активиста и новинара покушало је да побегне, док је другу групу полиција евакусала у полицијску станицу у Бања Луци, где су испитивани у својству оштећених.

Борка Рудић, генерална секретарка Удружења БХ новинари каже да за напад у Бањој Луци одговорност сносе председник Републике Српске Милорад Додик и градоначеник Бање Луке Драшко Станивуковић, који су данима пре самог инцидента хушкали и ширили мржњу према ЛГБТИQ+ заједници и свима који их подржавају. „Ова двојица политичара нису јавно говорили о људским правима те мањинске заједнице, како би било нормално у демократским државама; нису говорили о томе како је недопустиво супротстављање људских права једне групе у односу на другу, нису говорили о спречавању дискриминације… Они су у својим изјавама у први план стављали шта они воле а шта не, какав је њихов светоназор у односу на ЛГБТИQ+ заједницу, као да су приватне особе, а не носиоци највиших функција у овом ентитету“, каже Рудић и додаје да „исти степен одговорности сноси и полиција, јер је поступала у складу са ´жељама´ политичара, а не у складу са Законом о јавном окупљању Републике Српске и властитом институционалном обавезом да заштити мањинске групе од насиља већине“.

Мрежа Сафе Јоурналистс, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије осуђује овај напад и придружује се својој чланици Удружењу БХ новинари и пружа подршку нападнутим новинарима Вањи Стокић и Мелани Исовић, новинарки Вањи Шуњић и фоторепортеру Ајдину Камберу. Мрежа тражи хитну истрагу напада на новинаре и активисте, те откривање нападача и оних који стоје иза овог напада. Такође, апелујемо на носиоце власти да се суздрже од изјава које подстичу насиље и говор мржње.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Можда ти се свиди

Оставите коментар