Почетна » SafeJournalists: Зауставити застрашивање новинара на Косову

SafeJournalists: Зауставити застрашивање новинара на Косову

Саопштење за јавност

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Прошле ноћи, неко је покушао да запали гаражу уредника јавног сервиса Радио-Телевизије Косово Албана Селимија у Приштини.

Албан Селими саопштио је да је неко покушао да га застраши, али да није успео. “Неко је запалио (гаражу), да ме уплаши. Нису постигли свој циљ!“, написао је он на Фејсбуку. Новинар је угасио пожар уз помоц́ комшија.

Из Удружења новинара Косова сумњају да је напад повезан са последњом емисијом у којој је новинар говорио о изградњи нових зграда у Приштини којима недостају основе.

Џемајл Реџа, председник Одбора Удружења новинара Косова, зразио је забринутост у вези са покушајем подметања пожара.

„Веома смо забринути због овог озбиљног инцидента у коме је запаљен део приватне имовине новинара Албана Селимија. Селими ради много година у Јавном сервису, извештава о многим питањима од јавног интереса, и овај напад је знак да су неке групе незадовољне његовим извештавањем. Позивамо косовску полицију да понуди неопходну заштиту новинару и његовој породици, те да хитно спроведе истрагу и пронађе одговорне и суочи их са правдом”, рекао је Реџа.

SafeJournalists мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, најоштрије осуђује застрашивање колеге Селимија и позива надлежне да истраже мотиве овог напада, што пре пронађу починиоце и адекватно их казне.

SafeJournalists мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар