Почетна » Мали: Пријављивање грађана за директну помоћ почиње 28. априла

Мали: Пријављивање грађана за директну помоћ почиње 28. априла

од admin
0 коментар

 

Он је за ТВ Прва рекао да ће исплата новчане помоћ у време пандемије за све пунолетне грађане који се пријаве, по 30 евра, бити у мају и у новембру ове године.

„То важи за све држављане Србије, а предвиђено је и додатних 50 евра за пензионере, који не морају да се пријављују јер ће аутоматски добити уплате. Прву уплату могу да очекују већ прве недеље маја“, рекао је Мали.

Министар је истакао да ће помоћ од 100 евра добити сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени који тамо живе могу очекивати додатних 100 евра.

Мали је навео да се размишља и о додатној помоћи незапосленима у централној Србији, те да ће наредних дана бити донета одлука.

Он је подсетио да држава наставља да помаже грађанима и привреди, ради очувања постигнутих резултата, те да ће у оквиру трећег пакета помоћи, за шта је издвојено око 250 милијарди динара, половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити и велика предузећа.

„Реч је о укупно 1,5 милиона запослених, свако од њих ће добити за три месеца укупно 48.000 динара од државе. Додатно ћемо помоћи и туризму, они ће поред ове помоћи добити додатну целу минималну зараду, а осим тога, помажемо и градске хотеле, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици“, навео је министар.

Трећи пакет помоћи, како је навео Мали, предвиђа подршку и сектору превоза путника у друмском саобраћају и аутобуских станица.

„Овом мером, аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу, а регистровано је 6.125 аутобуса за које је могуће остварити ову врсту помоћи“, рекао је он.

Министар финансија је подсетио да део пакета мера економске помоћи чини и гарантна шема за кредите, за шта је обезбеђено 500 милиона евра за наставак постојеће, као и додатних 500 милиона евра, што ће привреди омогућити повољне позајмице за које држава гарантује.

Он је рекао да Србија бележи одличне резултате по питању економије, што, како каже, потврђују и подаци о стопи раста у прошлој години и поновио да је наша земља забележила најбоље резултате Европи.

„Никада се није догодило да смо најбољи у економији на целом континенту. И као што видите, многе друге земље, које су развијеније од нас, пале су много више. Важно је да напоменем и да смо у 2020. години имали стопу незапослености од девет одсто, која континуирано пада и поред пандемије вируса корона, најтеже економске кризе. Подсетићу да је 2013. године, стопа незапослености у нашој земљи била је 25,9 одсто“, рекао је Мали гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Бета, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар

11 + 4 =