Почетна » Салонима венчаница у Србији прети катанац (ВИДЕО)

Салонима венчаница у Србији прети катанац (ВИДЕО)

од admin
0 коментар

 

Зато је ово вапај за помоћ, свих нас из целе Србије, кажу за Данас представнице салона венчаница Србије, које од почетка године нису имале посла, јер су свадбе, окупљања и церемоније, због избијања пандемије корона вируса, отказане.

Наиме, у марту када је требало да „почну“ венчања, у Србији је „почела“ корона. Како објашњававају представнице, њихов посао је сезонски, а сезона свадби почиње управо у пролеће и траје до октобра, а за време поста се не ради.

Представнице салона венчаница већ увиђају да до краја године за њих неће бити посла.

– Све је стало до даљњег, највероватније до маја следеће године венчања неће бити, а ми треба да преживимо – жале се оне.

Како кажу, са проблемима се суочавају још од почетка године, зиму нису презимиле „како треба“, а потом су ушле у период ванредног стања – све је било затворено.

– Дошли смо до те ситуације да више не знамо како ћемо. Држимо салоне отвореним, а нико од нас динар један није зарадио за ову годину – кажу представнице салона.

Оне се не слажу са мерама од 18.000 које им је држава доделила, и моле за адекватнију помоћ – отписивање пореза и доприноса.

– Помоћ коју од државе тражимо је да нам се отпишу порези и доприноси, да бисмо могли да опстанемо – истичу оне и објашњавају да током ове године нису ништа зарадиле, а сезона пролази. У неизвесности су, јер не знају када ће венчања поново почети да се одржавају, а самим тим и оне да зарађују.

 

Према њиховим речима, само у Београду постоји педесетак салона венчаница, али су се апелу за државну помоћ прикључили салони из целе Србије, па је више од 130 њих у овој групи и у истом проблему.

– Не тражимо ништа нереално, тражимо да преживимо овај период короне. Не тражимо од државе да пусти свадбе, нити да дозволи славље, знамо каква је ситуација и знамо шта се дешава овде и у свету. Молимо државу да нам отпише порезе и доприносе. Уколико нам то не омогући, затворићемо, отићи ћемо на биро, опет, на терет државе – закључују оне и указују да су три салона већ затворена, и да ће их бити још ако им се не помогне.

Напомињу и то да немају до чега да плате раднике, социјално, да су у бранши све жене, а неке од њих и самохране мајке које отплаћују кредите и станове.

Помоћ траже само за овај период у коме су онемогућене да послују и примећују да је њихова бранша једна од најугроженијих у овом периоду пандемије короне, јер напомињу да угоститељи и фризери успевају повремено бар нешто да зараде, док оне баш ништа.

Представнице салона венчаница Србије кажу и то да су захвалне држави на претходној помоћи, у виду померања плаћања доприноса и 30.000 динара, од којих су платиле струју, воду, комуналије, раднике, и остале дажбине.

Међутим, њима није у интересу померање плаћања доприноса, социјалног и пореза, јер их то чека од јанура следеће године, уз редовно плаћање, а свадби нема.

– Наша бранша је увек радила, и за време ратова, и за време бомбардовања, а ово сада је заиста ванредно стање, атак на нашу професију која је стала. Те мале помоћи, инекције, значе јако мало – да преживимо, али што се тиче осталих трошкова, не значе нам ништа. Ми смо порески обавезници, а тренутно не можемо ни струју за локале да платимо, камоли локале – констатују оне и додају, да, кад све крене, салони венчаница су ти исти порески обавезници на које ће држава моћи да рачуна.

Текст је настао у оквиру пројекта који финансијски подржава Амбасада Норвешке у Београду. Ставови изнети у тексту су ставови аутора и нужно не изражавају ставове Норвешке амбасаде, Balkan Trust for Democracy i German Marshall Fund kao partnera.

Љ. Буквић – У. Милетић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар