Почетна » Само да Београд не постане шпијунски центар Гаспрома усред Европе

Само да Београд не постане шпијунски центар Гаспрома усред Европе

од Други Пишу
0 коментар

Уколико се испостави да су из НИС-а у Румунији плански слате поверљиве информације Београду а затим из престонице Москви, Србија ће се наћи у средишту нове шпијунске афере. У питању су подаци у вези са резервама нафте у Румунији, због чега је приведено на саслушање осморо људи. Епилог ове афере може ићи у два правца – или је на делу невероватан пропуст, или шпијунирање у које је како се може закључити из званичних информација објављених у румунским медијима, умешан и Београд.

Иако се након објаве вести о хапшењу шпијуна у румунском НИС-у, та компанија одмах повезала са српским НИС-ом који је у већинском власништву Гаспрома, према тврдњама председника Александра Вучића Србија нема везе са тим. Да ствар ипак није наивна напоменуо је уз коментар: „ Само нам је још ово фалило“.

А да ли Србија има или нема везе са овом афером утврдиће надлежни органи у Румунији који испитују цео случај. Истрага је у току.

Све је могуће, све је у игри

Дипломата и бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић каже за “Нову” да постоји могућност да су поверљиве информације ишле из Темишвара преко Београда до Москве.

„Односи Русије и Румуније изузетно су осетљиви због низа историјских околности, а претпоставка да су поверљиве информације ишле преко Београда до Москве сасвим су могуће. Нашу земљу
сигурно не интересује румунска нафта јер компанија коју смо имали више није у власништву Србије, већ Русије. Због тога нејасно је зашто би нас интересовали подаци са нафтом у региону”, јасан је Ђукић.

Саговорник тврди да се у Румунији последњих година откривају знатне резерве нафте и гаса, због чега она може да постане значајан извозник. То би, како каже, било од значаја за цео
регион.

„То није без значаја, не само за нас, већ и Русију, која је водећа земља по капацитетима нафте и гаса у Европи, али и широм свету“, објашњава бивши дипломата.

Шпијунске афере већ уздрмале Европу

Он наглашава да је незахвално у овом тренутку давати конкретне оцене да ли је на делу шпијунажа у чијем средишту се налази и званични Београд, али напомиње да се то већ дешавало у региону.

“Тешко је у овом тренутку одговорити на питање да ли се Србија налази у средишту одређених шпијунских активности, али можемо анализирати ситуацију у свим суседним земљама, где су откриване сличне ствари. Тамо су руски агенти откривани и протеривани, па нека читаоци сами закључе да ли је могуће да је Србија изузета од земаља у окружењу“, прича наш саговорник.

Шта значи „само нам је још ово фалило“

Ђукић није желео да коментарише шта значи изјава председника Александра Вучића да нам је “само још ово фалило”, јер према његовим речима, „председник уме да даје неодмерене изјаве“.

Са друге стране напомиње да уколико се испостави тачним да је Србија део веће шпијунске афере, наша земља може да трпи одређене последице од стране ЕУ, али да нико не зна колико би биле оштре.

Подсетимо, румунска полиција упала је у седиште НИС Петрола у Темишвару у понедељак ујутру због сумње да су информације у вези са резервама нафте у тој земљи стигле до Београда и Москве, иако је НИС имао обавезу да о тим открићима обавести румунску државу.

Осам људи одведено је на саслушања, а Тужилаштво је кренуло да испитује под којим околностима су информације процуреле и послате за Србију и Русију. У питању су осетљиве информације у вези са истраживањем налазишта нафте и гаса од 2014. године у округу Тимиш.

Огласио се НИС: Строго се придржавамо закона државе у којој послујемо

Након хапшења званично се огласила и Нафтна индустрија Србије (НИС) која је за Н1 навела да ће сађаривати са надлежним органима.

„Компанија НИС је сарађивала и у потпуности ће сарађивати са свим надлежним органима како би се разјаснили сви аспекти у вези са активностима компаније и њених запослених у Румунији. Основни принцип пословања компаније је да се строго придржава важећих законских прописа држава у којима послује“, навели су у одговору.

Данило Савић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар