Почетна » САМО ДИЖУ ЦЕНЕ Гориво кришом поскупело за пет динара!

САМО ДИЖУ ЦЕНЕ Гориво кришом поскупело за пет динара!

од admin
0 коментар

Почетак пролећа обележило је поскупљење горива у Србији! На пумпама широм наше земље су у претходних месец дана бензин и дизел поскупели за око пет динара по литру, али не одједном. Динар по динар недељно, да се не примети.

Naftaši vređaju dostojanstvo potrošača

Нафташи вређају достојанство потрошача, Фото: Душан Миленковић
На адресу редакције „Ало!“ јавила се читатељка К. Ј. (42), која на недељном нивоу сипа гориво у аутомобил и редовно води евиденцију о цени.

– Сипам око десет литара за седам дана. Чувам рачуне због фирме и приметила сам да се разликују из недеље у недељу. Јуче сам питала девојку која ради на каси пумпе о чему се ради. Рекла ми је да су они повећали цену бензина за пет динара по литру, али да су то урадили тако што су цену подизали по динар недељно. Била сам згранута, а касније љута. Нарочито зато што из медија знам да је цена нафте драстично падала месецима, а код нас гориво није појефтинило ни динар, него је чак у потаји и поскупело – шокирано каже К. Ј.

Да бисмо се уверили у њене тврдње, „Ало!“ је јуче обишао и неколико пумпи, где смо установили да је заиста реч о поскупљењу.
– И бензин и дизел су поскупели – потврдио нам је један од радника на пумпи.
Cene se ne snižavaju kada nafta pojeftinjuje

Цене се не снижавају када нафта појефтињује, Фото: Оливер Бунић

У јануару ове године цена сирове нафте на светском тржишту била је на историјском минимуму, па ни тада српске пумпаџије нису спустиле цену, правдајући се преосталим залихама горива купљених пре тога. С друге стране, у Удружењу приватних бензинских пумпи поскупљење оправдавају скоком цене нафте (?!).

– То су нормална кретања цене горива, због тога што се цена сирове нафте повећала. То не значи да је у Србији гориво много скупље него у региону. Поскупели су и деривати у земљама у окружењу, а разлика у цени је остала иста – каже Борисав Татић из овог удружења.

Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС), каже да нафташи овако вређају достојанство потрошача.
– Ништа ново, што се тиче поскупљења горива. Када је цена сирове нафте била на историјском минимуму оправдање су им биле залихе, па због тога нису могли да снизе цену, као остали. А сада када је поскупела тога нема, одмах им је стигла нова количина. Вређају нам достојанство. С тога, није ни чудно што потрошачи купују гориво у другим земљама, где је цена много нижа – објашњава Паповић.

Извор:Ало

Можда ти се свиди

Оставите коментар