Почетна » Савез 90 Зелених Србије тражи мораторијум у вези са ископом литијума

Савез 90 Зелених Србије тражи мораторијум у вези са ископом литијума

од admin
0 коментар

 

„Овако велики и значајан пројекат није било могуће ни започети без претходне израде Стратешке процене утицаја пројекта на животну средину. На крају, ово није пројекат који прети да угрози само животну средину наше земље, него и суседних земаља“, наводи се у саопштењу те странке.

Према њиховим речима, није необично да инвеститор не бира средства да би што пре повратио уложени капитал, али, како су оценили, необично је то што „у тишини, већ дуже време откупљује земљу од мештана, постајући тако власник дела српске територије“.

„Није необично, да инвеститор хоће све што пожели, али је необично да се домаћин труди да таквим жељама ‘оберучке’ удовољи. Попут олако додељених истражних права, рудне ренте која је најнижа у Европи и од које Србија неће имати никакве користи“, навели су у сапштењу.

Како су оценили, то није питање „ни тренутне власти, ни постојећег режима, ни владајуће политике“, већ је то проблем који се протеже у Србији „деценију и више уназад“.

„Нажалост прерада руде литијума, кога има подоста у земљиној кори, а за који је Србија најављивана као ‘највеће налазиште на свету’, свела се на свега 1 одсто и мање светских резерви. А, овог ‘нашег литијума’ у неким европским земљама има много више, па га не експлоатишу“, наводи се у саопштењу.

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар