Почетна » Савез студената Правног факултета у Новом Саду осуђен за клевету

Савез студената Правног факултета у Новом Саду осуђен за клевету

од Други Пишу
0 коментар

Суспендовани студент-апсолвент Правног факултета у Новом Саду, Стефан Карановић, који већ четири године води спорове против управе ове институције, али и студентских организација повезаних са њом, успео је да добије још једну правну битку.

Најновијом пресудом, која је донешена у петак, 12. маја, осуђене су студентске организације ЕЛСА (Европско удружење студената права) и Савез студената Правног факултета у Новом Саду. Пресуда је дошена у Карановићеву корист, због клевета изречених на његов рачун.

Подсетимо, наш портал је детаљно пратио овај скандал и правовремено о свим појединостима извештавао јавност. Најновијој пресуди је претходила она у којој је бивши студент продекан новосадског Правног факултета осуђен за неовлашћено снимање и прислушкивање Карановића.

Студентске организације изнеле низ клевета на Фејсбуку на Стефанов рачун

Према пресуди Основног суда у Новом Саду, у коју је редакција Луфтике имала увид, тужени Савез студената Правног факултета у Новом Саду и ЕЛСА су у обавези да Каранановићу надокнаде нематеријалну штету у виду претпљених душевних болова због повреде угледа, части и права личности.

Наиме, тужене организације су 5. октобра 2017. године, објавиле низ нетачних информација и клевета о Карановићу на друштвеној мрежи Фејсбук, чиме је омогућено да се са спорним садржајем упозна практично неограничени круг лица.

Тиме је Карановићу озбиљно укаљан углед и практично му нацртана мета, као одмазда за покушај да обелодани бројне афере које се дешавају у овој новосадској научној институцији.

Ово је прва оваква пресуда против тих организација

Како Стефан каже за наш портал, оваква пресуда практично представља преседан, јер се први пут у историји тако нешто десило тим организацијама.

– Син Игора Мировића, премијера Војводине, Милош Мировић, долазио је да сведочи на предлог тужених. Многи би се уплашили Правног факултета и таквих организација, док је судија Јелена Богдановић „испрескакала“ питањима Мировића и остале и донела једну заиста храбру пресуду – почиње Карановић причу за Луфтику.

Како истиче, важно је да јавност сазна да су ЕЛСА и Савез студената Правног факултета у Новом Саду о њему износили лажи, како се не би усудили да поново било кога излажу јавном линчу. Наводи да сваки родитељ који даје новац за школовање свог детета Правном факултету треба да зна о каквој се организацији ради.

Наставља школовање у Београду из принципа

Подетимо, откако је Карановић открио криминалне радње водећих структура на Правном факултету, избачен је са те високошколске установе на 3 године, а по истеку казне, суспензија му је продужена за још три. Факултет је годинама одбијао да му да исписницу и потврду од чак 23 положена испита.

– Иако су ми понудили да наставим студије код њих, одбио сам из принципа и наставићу школовање од септембра у Београду. Ја сам те професоре права по ко зна који пут добио на суду и шта они мене могу да науче? Родитељи и студенти треба да знају где им иде сваки цент који дају том факултету – децидирано каже Стефан.

Карановић наводи да, према подацима које је прибавио на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, ЕЛСА и Савез студената Правног факултета примају по неколико хиљада евра од самог факултета, чијим Саветом преседава проф др Драган Милков.

– То је човек који је, према решењу Агенције за борбу против корупције, био у сукобу интереса због поседовања фирме вредне око милион евра. Иако је испунио услове за пензију, он и даље ради. Тражио сам уговор са којим му је продужен радни однос и није ми достављен. Морају се Тужилаштво и полиција већ једном позабавити малверзацијама на том факултету – каже Стефан.

Баве се пљувањем колега, а цех плаћају студенти и њихови родитељи

Подсетимо, Карановић већ годинама указује на бројне незаконите радње које се дешавају у овој научној установи, због чега је добијао претње смрћу, а пре пар месеци и физички нападнут у сачекуши у родном Челареву.

Најновијом пресудом против наведених студентских организација, за које сматра да раде под патронатом управе факултета, успео је да добије још једну правну битку.

– Те студентске организације, под зна се чијим патронатом, уместо да се баве едукацијом, социјалним ангажовањем, они се баве пљувањем и клеветом својих колега. Још губе и спорове на суду, због чега морају да плаћају штету коју су начинили и то из џепова својих студената, односно од последњег динара њихових родитеља – завршава Карановић причу за Луфтику.

Луфтика

Можда ти се свиди

Оставите коментар

six + three =