Почетна » САЗНАЈЕМО Сви лекари биће осигурани од лекарске грешке до 20.000 евра

САЗНАЈЕМО Сви лекари биће осигурани од лекарске грешке до 20.000 евра

од admin
0 коментар

Лекарска комора Србије расписала је тендер, како би око 30.000 лекара било осигурано од лекарске грешке, сазнаје “Блиц”. Последњи пут српски доктори овакву полису имали су пре шест година.

Тако ће лекари бити осигурани за штете настале услед смрти, повреде тела или оштећења здравља пацијената. Биће осигурани од стручне одговорности, уколико пацијент има финансијске трошкове. И када не буду информисали пацијента о њиховом стању или болести, а што им је обавеза, и тада ће иза њих стајати полиса.

Како сазнајемо, вредност јавне набавке, која је данас покренута, износи близу 38 милијарди динара, а сваком лиценцираном доктору број покривених штета у једној години осигурање ће покривати највише 20.000 евра.

Здравствени радници биће осигурани док лече пацијенте у болницама, домовима здравља и клиникама, али и онда када буду радили допунски, у некој приватној клиници.

Према конкурсној документацији, укупна сума осигурања за све одштетне случајеве заједно износиће 2 милиона евра, док ће осигурана сума бити 12.000 евра минимум по једном лекару.

Комора се определила за варијанту по којој, уколико лекар направи професионалну грешку у лечењу, а тужи га онај ко сматра да је оштећен или то ураде чланови његове породице, активира осигурање одређене компаније, чији правни тим може да се нагоди с подносиоцем тужбе, или да заступа доктора на суду и плати одштету уколико грешка буде доказана.

Ово осигурање покриваће све гране медицине, све струке и специјалности, као и област опште и породичне медицине као и осигурање и хирушких или урођених деформација, а које имају реконструктивни и функционални значај.

Покриваће се и штета, која је настала као последица хирушких захвата естетског карактера, али ће се односити само на стручни рад лекара.

Када осигурање не важи

Занимљиво је да ће сваки лекар сносити појединачну одштету до суме од 1.000 евра, а осигурање ће покривати у потпуности све одштете које износе више од 1.000 евра.

Полиса, такође, неће покривати штете које доктор намерно проузрокује, када су у питању уобичајене стручне радње, а које имају као неизбежну последицу на пример, ожиљак, тврди зглобови, ампутацију.

Осигурање неће важити и због штете настале због инфицирања вирусима ХИВ -а и хепатитиса, клиничког испитивања лекова и других испитивања, штете које су у непосредној или посредној вези са заразом од салмонеле, МРСА-е или легионеле.

Јавна набавка трајаће до 20. јануара, када ће бити организовано јавно отварање понуда, а једини критеријум, који је наведен у позиву за подношење понуде, јесте најнижа понуђена цена.

Соња Тодоровић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three + 20 =