Почетна Друштво „Сазнало би се ко је убио нашу мајку кад би видели два минута снимка“: Синови Станике Глигоријевић за Данас о последицама „афере Дољевац“

„Сазнало би се ко је убио нашу мајку кад би видели два минута снимка“: Синови Станике Глигоријевић за Данас о последицама „афере Дољевац“

од Други Пишу
0 коментар

Синови Станике Глигоријевић, која је јануара 2019. погинула на наплатној рампи у Дољевцу, када је на аутомобил у коме се налазила налетело возило „Коридора Србије“, кажу за Данас да „никаква пажња или поклони не могу да замене губитак њихове мајке“.

 

Председнику Александру Вучићу поручују да „сви треба да виде та два минута снимка која недостају“, ако их је већ сам председник видео и рекао да „Бабић није крив“.

На наше питање да ли њиховој породици значи трактор који су на поклон добили од државе, Милутин Глигоријевић (25), старији син почивше Станике, одговара да им је то био „неки вид помоћи“.

„То нам је држава поклонила када се десила трагедија, али њен губитак не може ништа да надомести. Значило би нам да видимо та два минута снимка, да коначно сазнамо истину, а било би пресудно и за сам судски процес“, поручује Милутин.

Како рече, „сазнало би се ко је убио његову мајку када би се појавио кључни део снимка са наплатне рампе који недостаје“, јер, како он каже, „у медијима свако на свој начин пласира тај трагични догађај“.

„Сазнали бисмо ко је тачно возио и шта је било у та два минута. Из неког разлога ми тај део снимка још нисмо видели“, рече Милутин Глигоријевић.

На улазу породичне куће породице Глигоријевић, у Дебелици код Књажевца, дочекали су нас синови Станике Глигоријевић – Милутин и Александар (23). Њихова насмејана лица крила су дубоку горчину због оног кроз шта пролазе пуне четири године, услед неразјашњених околности под којима је погинула њихова мајка.

Милутин је те кобне 2019. имао 21 годину, а млађи Александар 19.

Улазимо у кућу. Седамо за велики сто. Убрзо нас домаћини послужише кафом. Браћа стидљива, а долазак новинара још их је више збунио.

Непријатну тишину разбијамо пошалицама и, за неколико минута, браћи се врати осмех, а у очима примети жеља да кажу шта их мучи.

Прошле су четири године од трагичне смрти њихове мајке, али синови покојне Станике кажу за Данас да „још увек трагају за истином“.

„Прво смо на телевизији видели да се десила саобраћајна незгода. Тек после смо схватили да је то ауто у коме се налазила наша мајка. Нисмо тог дана ни знали, до 12 или 13 сати, да је баш она погинула. Мислили смо да удес није био толико опасан. Веровали смо да су само слетели са пута и да није ништа страшно, надали се да је жива, али….“, заћутао је Милутин.

После паузе која је трајала тек неколико секунди, Милутин подиже главу и изусти: „То је био велики шок. Изгубио сам мајку, али настављам да живим са братом, оцем и баком“.

Због ове трагедије прекинуо је студије математике и наставио да се бави пољопривредом, али, како нам објасни, „планови за будућност нису везани за Србију“.

„План ми је одлазак у иностранство, јер су у пољопривреди велики расходи у односу на приходе и нема више живота. Планирам да возим камион за једну инострану компанију, предао сам документа и сада чекам позив“, објашњава он.

Александар Глигоријевић, млађи син покојне Станике, каже да им за трагедију „нико није јавио, већ су видели на телевизији“.

„У том тренутку доживели смо шок. И моја је жеља да видим тај, сва је прилика, кључни део снимка како би се сазнала истина. То је жеља и мог брата, оца и бабе“, каже Александар.

Рече да су га „трагедија и недостатак финансија“ прекинули у намери да упише студије те године.

„Сада се бавим пољопривредом. Мој план је да, за сада, останем овде, али видећемо шта ће се дешавати у будућности и да ли ће бити услова за нормалан живот“, каже он и додаје да „недостатак мајке тај трактор не може да надомести“.

Александар има поруку за председника.

„Знам да је суђење завршено, али мислим да сви треба да виде та два минута снимка која недостају, ако их је већ Вучић видео и рекао да Бабић није крив. Није ми јасно зашто се снимак крије“, поручује Александар човеку који се „о свему пита“.

У дворишту затичемо и Александровог и Милутиновог оца, који је на пању седео са својом мајком. Нису желели да причају. Казали су нам само – „ево, нека деца кажу како је њима“.

Док смо седели и причали, супруг почивше Станике, Велимир (57), палио је цигарету за цигаретом. И након четири године, прича о том кобном 31. јануару 2019. буди му сећања. Тешко му је.

Ни бака Драгица (76) не жели да говори, а ни ми не инсистирамо. Тишина прича.

Породица Глигоријевић сада обрађује око седам хектара земље. Имају шест крава, по четири овце и свиње, као и 12 гусака и 10 кокошака. Сви они тешко раде, од јутра до мрака, јер живот на селу није нимало лак.

Подсетимо, Станика Глигоријевић трагично је настрадала на наплатној рампи Дољевац, 31. јануара 2019. године, када је из правца Ниша на возило у коме се она налазила налетело возило „Коридора Србије“. За ту несрећу осуђен је Дејан Станојевић, возач аутомобила „Коридора Србије“ у коме се налазио и тадашњи директор овог предузећа и високи функционер Српске напредне странке (СНС), Зоран Бабић, који је ослобођен сваке одговорности.

Foto: M. S. / Danas

Миљко Стојановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар