Почетна Друштво СЋФ шокирана одлуком да се укине пресуда оптуженима за паљење куће новинара Јовановића

СЋФ шокирана одлуком да се укине пресуда оптуженима за паљење куће новинара Јовановића

од admin
0 коментар

Три године након пожара у коме су Милан и његова супруга Јела Дељанин изгубили све што су имали, и након скоро две године првостепеног поступка, одлуком Апелационог суда овај случај се враћа на почетак.

Ова чињеница узнемирава тим пре што су Милан и Јела, већ нарушеног здравља, током првостепеног поступка претрпели бројне покушаје опструкције и секундарну виктимизацију. То суђење, у коме су адвокати одбране у много наврата заменили улоге жртава и оптужених, додатно је трауматизовало оштећене, о чему је Милан у више наврата и јавно говорио.

Одлука Апелационог суда значи да Милан и Јела треба поново да прођу кроз исту агонију кроз какву су пролазили током претходне две године. Она такође значи и одлагање могућности да Милан Јовановић покрене имовинско правни спор, у коме би му била надокнађена штета коју је претрпео.

Одлука Апелационог суда је још једна у низу која одлаже правду за новинаре, овог пута за један од најтежих злочина против новинара у последњој деценији. Намеће се паралела са бесконачним суђењем за убиство Славка Ћурувије, у којем је поновно суђење значило ништа друго до још једну изгубљену годину у покушајима да се и тај случај коначно оконча правноснажном судском пресудом.

Ова одлука представља поражавајућу и обесхрабрујућу поруку за све новинаре који свој посао обављају у интересу јавности и додатно руши ионако пољуљано поверење у правосудни систем Србије.

Славко Ћурувија фондација

Можда ти се свиди

Оставите коментар