Почетна » Може ли интернет да издржи коронавирус

Може ли интернет да издржи коронавирус

од admin
0 коментар

 

Западноевропски провајдери телекомуникационих услуга ипак тврде да могу да изађу на крај са повећаним интернет саобраћајем, али и да раде на томе да повећају своје капацитете, преносе европски медији.

У немачком дата центру ДЕ-ЦИX (Цоммерциал Интернет Еxцханге) у Франкфурту, другом по протоку информација интернет чвору на свету и најважнијој интерконекцијској платформи у Европи, 15. марта увече забележен је нови светски рекорд у протоку информација од 9,1 терабита у секунди.

Представници ДЕ-ЦИX центра ипак тврде да би могли да обезбеде неопходну фреквенцијску ширину за беспрекорну интерконекцију, чак и када би сва предузећа у Европи прешла на рад од куће.

Портпарол Немачког телекома (Дојче телеком) изјавио је за лист Ханделсблат да је та компанија још у јануару припремила планове за ванредну ситуацију и евентуалну пандемију и да је главни циљ да се очува функицонисање инфраструктуре, а да за сада нема неког посебног оптерећења мреже.

Председник немачког ИТ удружења „Битком“ Ахим Берг каже да обављање многих активности од куће због коронавируса представља изазов за мреже, али да не ствара обавезно и нове врхове оптерећења, пошто се они обично јављају увече, по завршетку радног времена.

Он је појаснио да се оптерећење мреже у највећој мери може приписати видео-стримингу. Стриминг видео снимака чини око 60 одсто укупног протока одатака.

Прохтеви рада од куће и наставе преко интернета сразмерно су скромни. Чак и видео-конференције су са сразмерно малим брзинама од 2 и 8 мегабита у секунди могуће без проблема, казао је Берг.

Британци воле игрице

И у Великој Британији телекомуникационе компаније самоуверено тврде да могу да изађу на крај са повећаном активношћу. Британски провајдери интернет услуга (ИСП) саопштили су да имају планове за ванредну ситуацију и да могу да се носе са појачаним притиском у радно време, укључујући и видео-линкове и друге пословне апликације за рад од куће, пренео је ББЦ.

Марк Џексон, уредник сајта ИСП Ривју, каже да не треба очекивати колапс широкопојасног интернета или нешто слично, али да је сасвим могуће смањење брзине интернета у време масовне употребе.

Изгледа да Британци време које морају да проведу код куће воле да убијају и играњем игрица. Највећа светска платформа за компјутерске игрице Стеам у недељу је у Британији забележила рекорд са више од 20 милиона играча активних у исто време.

Италијани причају мобилним телефонима

Слична ствар забележена је и у Италији која је посебно тешко погођена епидемијом коронавируса и где је принудна изолација уведена у многим областима на северном, индустријски развијеном делу земље.

Директор Телекома Италија Луидји Губитоси изјавио је да је његова фирма код кабловског интернета забележила пораст активноси од 70 одсто, делом и захваљујући апликацијама за игрице попут Фортните и Цалл оф дутy.

У Италији је, међутим, поред интернета, забележен и значајан пораст мобилног саобраћаја. Мобилна апликација Wхатсапп саопштила је да је у Италији забележен пораст порука и позива од 20 одсто у односу на исти период прошле године, док је Мицрософт забележио стопостотни пораст употребе апликација које се користе за рад од куће.

Шпанци позвани да током радног времена данлоудују само документе

Шпанија има један од најбољих широкопојасних интернет у Европи. У тој земљи има више брзих оптичких каблова него у Немачкој, Италији, Француској и Великој Британији заједно, али се показало да ни таква мрежа не гарантује да не може бити проблема.

Водеће шпанске телекомуникационе компаније у заједничком прогласу су позвале кориснике да у данима који долазе фер и разумно користе интернет и услуге мобилне телефоније.

Према писању медија, проток података кроз мреже телекомуникационих компанија порастао је протеклих дана за 40 одсто, број мобилних позива за 50 одсто, а број порука преко мобилне апликације WхатАпп порастао је петоструко.

Оператери су позвали кориснике да у радно време даунлоудују само документе који су им у том тренутку потребни, да обимније документе не шаљу у виду атачмента у мејловима, већ да шаљу линкове ка тим документима, да када год је могуће користе копнене линије уместо мобилних уређаја, и да апликације које служе за забаву, за стриминг филмова или играње игрица, користе изван ударних времена.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар