Почетна » „СЕЋАМ СЕ ЛЕПОГ ДЕЧАЧИЋА“ Бизарна прича о „лажном Норвежанину“ сеже до БЛУДНОГ ВЛАДИКЕ

„СЕЋАМ СЕ ЛЕПОГ ДЕЧАЧИЋА“ Бизарна прича о „лажном Норвежанину“ сеже до БЛУДНОГ ВЛАДИКЕ

од admin
0 коментар

Кристијан Стенберг, лажни Норвежанин, из градске управе. А пре тога Јасмин Бухић из Мркоњић Града. Али и монах Арсеније из манастира Папраћа, општина Шековићи, југозападно од Зворника. Или Божидар из Норвешке, где је последњи пут виђен у Кристијансанду како га полиција приводи с торбом за коју се веровало да је пуна наркотика.

ЛАЖНИ ДАТУМ

Под свим овим именима крије се иста особа, која је многобројним читаоцима „Блица“ најпознатија по наслову „Лажни Норвежанин вукао за нос пола Београда“.

Када је „Блиц“ одлучио да загребе причу иза лажног Норвежанина, насмејаног 40-годишњака који се у Београду представљао као финансијски стручњак из Норвешке, нико није ни слутио да ће нас трагови водити до осрамоћеног владике Василија Качавенде, оптуживаног за разврат.

Vasilije Kačavenda

Василије Качавенда

Причу о Јасмину, Божидару, Арсенију, Кристијану… започињемо прецизним основним подацима. Иако је на друштвеним мрежама поред свог најновијег имена – Кристијан Стенберг као датум рођења наводио 14. мај 1978, „Блиц“ је утврдио да је рођен као Јасмин Бухић две године раније – 14. априла 1976. у Мркоњић Граду.

Од оца Ђуме Бухића, муслиманске вероисповести.

Млади Јасмин на сцену ступа у тешко доба, средином деведесетих у Босни. После текста у „Блицу“ препознало га је неколико сведока тих времена и догађаја. Али не као лажног Норвежанина Кристијана Стенберга!

Они га знају као јеромонаха Арсенија, младог игумана манастира Папраћа, „нарочито драгог владики Качавенди“.

ОТАЦ БЕНЕДИКТ

О тим послератним догађајима се и данас прича у Шековићима, не са одушевљењем. Саговорници „Блица“ упућени у оновремене скандале у манастиру још носе горчину због секс-скандала који је тресао Папраћу и мирне Шековиће.

Љути су. Не либе се да пореде то време у манастиру са „установама“ које се диче црвеним фењерима, а не иконама и молитвом.

MANASTIR PAPRAĆA: Šta se sve odvijalo u ovom crkvenom zdanju?

МАНАСТИР ПАПРАЋА: Шта се све одвијало у овом црквеном здању?

Имена свих наших саговорника позната су редакцији „Блица“, али су они због природе својих исказа и специфичности својих запослења замолили да им не откривамо идентитете.

– Да, сећам се лепог дечачића. Малолетан или тек ушао у пунолетство. У манастир, овде код нас, у Шековиће, први пут га доводи отац Бенедикт из манастира Крка. Отац Бенедикт је одувек био познат по склоностима ка дечацима и тако је живео цео монашки живот. Владика Василије (Качавенда) дечака, младића прихвата као свог – открива за „Блиц“ свештеник Епархије зворничко-тузланске.

Тада почиње део живота лажног Норвежанина као монаха Арсенија. Шокантна прича о недозвољеној страсти у манастиру посвећеном Благовештењу Пресвете Богородице.

СРПСКИ ПАСОШ И ЛИЧНЕ КАРТЕ ИЗ БиХ И СРБИЈЕ

Japi menadžer Kristijan Stenberg

Према сазнањима „Блица“, лажни Норвежанин данас има српски пасош јер се пред надлежним органима Србије изјаснио као Србин. Има две адресе које су познате редакцији „Блица“, а на којима је пријављен да стално живи: једну у Босни, у Броду, другу у Београду.

Има две личне карте, српску и босанску. У Србији није пријавио промену имена из Јасмин у Кристијан, иако је на то по закону обавезан. Србију је напустио 18. марта. Свега неколико дана пре избијања афере „Лажни Норвежанин вукао за нос пола Београда“, он је прешао границу с Босном и од тада му се губи сваки траг. За сада.

ИСТРАЖИВАЊЕ БЛИЦА ОТКРИВА МРАЧНЕ ТАЈНЕ

Разврат, манипулације, злоупотребе, црквени скандали, лажно представљање, прикривање доказа… Све ово је „Блиц“ открио истражујући невероватну судбину Кристијана Стенберга, познатијег као лажни Норвежанин, донедавно запосленог у државним институцијама.

Прича о лажном Норвежанину који је вукао за нос пола Београда једна је од најчитанијих у историји „Блица“. Али истраживање „Блица“ је показало да је живот тог 40-годишњака много већа прича од краткотрајног, трагикомичног путешествија кроз неколико државних предузећа.

Јер директно отвара питање о блуду појединих епископа СПЦ, првенствено владике Василија Качавенде, чији би статус пензионисаног монаха у чину владике Црква сигурно требало још једном да размотри.

„Блиц“ ће у наредним издањима објавити приче о животу лажног Норвежанина, које ће некима оставити утисак да је реч о младом човеку који је био жртва, а некима можда да је у питању човек који је тачно знао шта ради. Али изнад свега тога, „Блиц“ ће објавити истину, која је у Цркви скривана годинама.

Жељка Јевтић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар